RUSKI MANEVRI NA ARKTIKU: Istovremeno dejstvo tri nuklearne podmornice ispod leda (VIDEO)

Novosti online

26. 03. 2021. u 17:24 >> 17:36

TRI nuklearne podmornice iz sastava ruske mornarice su prvi put u istoriji savremene Rusije isplovile istovremeno ispod leda u okviru iste ekspedicije – „Umka 2021“.

РУСКИ МАНЕВРИ НА АРКТИКУ: Истовремено дејство три нуклеарне подморнице испод леда (ВИДЕО)

"Omsk" izazvao strahopoštovanje / Foto MO

U pitanju je jedinstven manevar. Predsednik Rusije Vladimir Putin ocenio je da je cela ekspedicija - bez presedana.

Komandant ruske mornarice, admiral Nikolaj Jevmenov, podneo je ruskom predsedniku izveštaj o vežbama na Arktiku koje su počele 20. marta.

„Podmornice su isplovile prema planu u naznačeno vreme u radijusu od 300 metara“, naveo je Jevmenov i dodao da je debljina leda bila metar i po.

Jedna od podmornica je tokom manevara ispalila torpeda.

U ekspediciji je angažovano 600 vojnika i civila, kao i 200 vidova naoružanja, vojne i specijalne tehnike. U oblasti gde se odvijaju vežbe prosečna temperatura je minus 25 do minus 30 stepeni, a vetar dostiže jačinu od 32 metra u sekundi.

Predsednik Vladimir Putin je ocenio da je arktička ekspedicija „Umka-2021“ bez presedana kako u sovjetskoj tako i u modernoj ruskoj istoriji.

Dodao je da su tokom složene ekspedicije potvrđeni visoki borbeni potencijali.

„Potvrđeni su visoki borbeni potencijali domaćeg naoružanja, njegova pouzdanost prilikom korišćenja u ekstremnim uslovima“, istakao je Putin.

Foto: Tanjug/AP

Kako je rekao Putin, osvajanje krajnjeg severa u cilju bezbednosti Rusije treba da se nastavi.

Sprovedena manevarsko-borbena istraživanja pokazala su da je flota sposobna da deluje u surovom severnom prostranstvu, dodao je Putin.

Takođe je primetio da su posade podmornica, transportnih i lovačkih aviona, kao i motorizovanih jedinica pokazale izvanredne veštine u složenim uslovima na Arktiku.

I komandant mornarice je potvrdio da će praksa arktičkih ekspedicija biti nastavljena s ciljem istraživanja i osvajanja novih još neistraženih oblasti.

rs.sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju