BELORUSIJA POČELA DA PROIZVODI RUSKU VAKCINU: Krajem aprila biće dostupne prve doze

BELORUSIJA je počela da proizvodi rusku vakcinu "Sputnik-v" Ministarstvo zdravlja je saopštilo da je kompanija "Belmedpreparati" krenuo sa proizvodnjom "Sputnika-v" a sirovinu dobija od kompanije "Generijum" koja radi u sklopu ruske kompanije "Farmstandard".

БЕЛОРУСИЈА ПОЧЕЛА ДА ПРОИЗВОДИ РУСКУ ВАКЦИНУ: Крајем априла биће доступне прве дозе

Foto: Ministarstvo zdravlja Belorusije

Direktor kompanije Beloruski medicinski preparati Sergej Beljajev kaže da će već krajem aprila građani Belorusije moći da dobijaju tu vakcinu. Do tada će se obaviti kontrola kvaliteta te vakcine u Moskvu i Minsku. 

TREĆA VAKCINA JEFTINIJA

Vakcina "KoviVak" koju je napravio moskovski centar Čumakova.Planirano je da se godišnje proizvodi deset miliona doza. Spomenuti centar ima veliko iskustvo pravljenja vakcina. U planu je da se kasnije raširi proizvodnja.

Jedna doza te vakcine će koštati oko pet dolara što je upola jeftinije od dosadašnje cene "Sputnika-v".

U Belorusiji će mesečno proizvoditi do 500 hiljada doza "Sputnika-v". U Minsku ističu da je Belorusija u decembru prošle godine bila registrovala "Sputnik-v". Kasnije je bilo odobreno da i građani stariji od 60 godina mogu da koriste tu vakcinu.

U februaru je predsednik Putin posle susreta sa kolegom Aleksandom Lukašenkom kazao da je Minsk dobio od Rusije tehnologiju za pravljenje vakcine. Vrlo brzo Belorusija je proizvela probnu partiju "Sputnika-v".

Interesantno je da i beloruski naučnici rade na svojoj vakcini protiv korone, a u čemu će se ona razlikovati od ruske za sada nije rečeno.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati