NE SMEMO NIKADA ZABORAVITI: U Beču pomen žrtvama NATO agresije na bivšu Jugoslaviju

Tanjug

24. 03. 2021. u 22:34

SRPSKO-austrijski pokret solidarnosti organizovao je večeras pomen za žrtve NATO agresije na bivšu SRJ sa porukom „ne smemo nikada zaboraviti“.

НЕ СМЕМО НИКАДА ЗАБОРАВИТИ:  У Бечу помен жртвама НАТО агресије на бившу Југославију

Foto: Printskrin/jutjub/Ruptli

Povodom 22. godišnjice NATO agresije Srpsko-austrijski pokret pozvao je na okupljanje na trgu Štefansplac u strogom centru Beča, na kojem su protivnici NATO agresije 1999. demonstrirali 78 dana.

Pomen žrtvama NATO agresije održavan je svake godine okupljanjem na Štefansplacu, izuzev 2020. kada je zbog pandemije korona virusa morao da bude održan „virtuelno“.

Ove godine je odlučeno sa pomen održi ponovo na trgu u samom srcu Beča, uz poštovanje aktuelnih epidemioloških mera, kao što su distanca i FFP2 maske, ali i uz znatno manji broj prisutnih.

Pomen je, kao i ranijih godina počeo sirenom za uzbunu koja se u Srbiji oglašavala 78 dana u martu i aprilu 1999, a nastavljen je minutom ćutanja za žrtve agresije.

Predsednik Srpsko-austrijskog pokreta solidarnosti Lazar Bilanović podsetio je da je Srbija, odnosno tadašnja SRJ, napadnuta od strane 19 najmoćnijih zemalja na planeti, kako je kazao: "od imperije koja je posle Adolfa Hitlera zacrtala sebi da će vladati svetom".

"Ovaj dan se nikada ne sme zaboraviti“; poručio je on.

David Štokinger iz mirovnog pokreta „Solidaritetsverkštat“ ukazao je da ove godine pomenu zbog pandemije prisustvuje manji broj ljudi, ali da je važno da se održava.

On je podsetio na teške posledice NATO agresije, kako u ljudskim žrtvama, tako i ekološke, kroz osiromašeni uranijom.

- U ime žrtava moramo sve da radimo da takve agresije sprečimo u budućnosti- poručio je.

Štokinger je prisutnima pročitao i pesmu o Milici Rakić, trogodišnjoj žrtvi agresije.

Vilhelm Langtaler, koji je od prvog dana bio uz Srbe protiv NATO agresije, kazao je da je od velikog značaja stalno podsećanje na ovaj zločin NATO, a koji su, kaže, podržali EU, pa čak i Austrija, koja bi po Ustavu trebalo da bude neutralna.

Zbog toga je ocenio da je "neutralnost" tog dana bila "demontirana".

- Želimo da podsetimo šta se dogodilo tada, odnosno da podsetimo na krah mirnog sveta. Mi smo za miran svet, protiv smo agresivnog načina vladanja NATO i EU. Mi želimo povratak neutralnosti i miru sa državama Zapadnog Balkana, ali i Rusijom. Mir sa Rusijom je velika pouka Drugog svetskog rata- naglasio je on.

Dušan Miljević, jedan od Srba u Beču, koji je od početka prisustvovao protestima i kasnije pomenu, rekao je da je važno sećati se žrtava kako se ovakav zločin ne bi više ponovio.

- Kulturna sećanja na žrtve je veoma važna. Istorija je pokazala da se, kad god smo zaboravili na svoje žrtve, zločin ponavljao. Tako je bilo i sa Srbima u Hrvatskoj- naglasio je on.

Protest je protekao mirno, a samo je manji "incident" izazvala policija, koja je zaplenila jedan transparent na kojem su bili znak NATO i Hitlerova svastika.

Ocenili su, naime, da se radi o kršenju zakona o zabrani simbola, koji predviđa zabranu veličanja Trećeg rajha.

Ni pokušaji da se objasni kako se ne radi o veličanju nacizma, već poređenju NATO sa Hitlerovom Nemačkom nisu urodili plodom i čuvari reda su najavili podnošenje prijave protiv organizatora skupa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)

IZRAEL NOĆAS RAKETAMA GAĐAO SIRIJU: Na meti bile lokacije protivvazdušne odbrane