GUŽVE U RIMSKIM BOLNICAMA: Na više lokacija kola hitne pomoći čekaju sa novim pacijentima

Milica Ostojić - dopisnik iz Rima

23. 03. 2021. u 14:42

ISPRED hitne pomoći u sedam rimskih bolnica parkirana kola hitne pomoći, unutra su pacijenti Kovida-19, čekaju da budu smešteni u bolnicama na lečenje ili na intenzivnu terapiju, iako je boj pozitivnih u Italiji pa i u regionu Lacio u poslednja tri dana nešto opao, što je rezultat Italije u karantinu od pre osam dana, ali nije opao broj težih slučajeva i broj preminulih, što je posledica zaraze iz ranijeg perioda.

ГУЖВЕ У РИМСКИМ БОЛНИЦАМА: На више локација кола хитне помоћи чекају са новим пацијентима

Foto privatna arhiva

Juče ispred najčuvenijih bolnica parkiranih čak i do 12 kola istovremeno pristiglih, vide se kolone vozila i osoblje koje pomaže pacijentima dodajući neophodnu terapiju da lakše prežive teško stanje do smeštaja u krevet, kada se oslobodi ili na neki način dodaje postojećim. I nije samo broj kreveta za smeštaj problem, nema dovoljno sanitranog osoblja, a epidemiološki vrh pandemije tek je počeo malo da slabi, sanitarnog osoblja na poziv da rade vanredno u čitavom regionu odazvalo se samo njih 200.

Vakcinisanje je brže, ali se zakašnjenje iz ranijeg perioda nije ni izbliza još nadoknadilo. I dok se diskutuje na evropskom, pa tako i na italijanskom nacionalnom nivou vakcina “Sputnik V” da ili ne, čuvena rimska bolnica “Spalancani”, od danas radi na dva značajna fronta u borbi protiv Kovida-19, počela je davanje dragocenog leka monoklonalnih antitela, na 16 mesta, pacijenti su smešteni samo dva sata u bolnici (praćenje posle intravenoznog ubrizgavanja) i to moraju biti oni iz prvih dana bolesti a sa još patologija koje imaju od ranije.

Ruski stručnjaci za Sputnik V stigli u Rim

Bolnica Spalancani ponos je italijanskog nacionalnog zdravstva, postoji od 1936 (borila se i protiv hepatitisa B, protiv Ejdsa, sve do korona virusa), najznačajniji je Institut za infektivne bolesti u Italiji, a gde je 29. januara 2020. godine bio smešten kineski bračni par, turisti stigli iz Vuhana u Rim, i oni su prvi identifikovani slučaj oboleo od korona virusa u Italiji. Taj drugi front na kojem radi bolnica samostalno jeste pitanje testiranja ruske vakcine Spunik V i upravo danas sastali su se u Rimu stručnjaci prestižnog ruskog Instituta “Gamalaja” radi izučavanja efikasnosti vakcine Sputnik V na tri varijante “uvoznog” soja koji kruže Italijom. Ovom današnjem sastanku (nakon prvog susreta iz februara) prisustvuju i diplomatski predstavnici dveju zemalja kao garancija ozbiljnosti ovog poduhvata.

- Tri italijanska naučnika odlaze u Moskvu, tri ruska dolaze u Italiju jer sledi razmena seruma, u bolnici Spalancani izolovane su engleska, južnoafrička i brazilska varijanta, mi ćemo Moskvi staviti na raspolaganje serume pacijenata koji su pozitivni na te varijante, a Rusi nama stavljaju na raspolaganje 100 doza vakcine Sputnik V da ih testiramo u laboratoriji na efikasnost protiv ovih varijanti - veoma je ponosan na tu saradnju sanitarni i generalni direktor bolnice Frančesko Vaja.

Pre kraja aprila stići će obostrani rezultati i direktor Vaja, veoma cenjeni naučnik, zaključuje ,,ova saradnja pokazuje da je nauka neutralna i u službi zajedničke dobrobiti bez nekih drugih interesa".

A na pitanje da li tako bolnica Spalancani prethodi mogućnoj proizvodnji Sputnjika V u Italiji odgovara - Rusi su izrazili već svoje raspoloženje za to, region Lacio predstavlja dve trećine područja nacionalne farmaceutske industrije, ako se dobije dozvola bio bi to jedan veoma značajan odgovor koji sa sobom nosi i prevazilaženje geopolitičkih barijera”.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)