IZRAEL POBEĐUJE KOVID: Dobre vesti sa Bliskog istoka posle jednogodišnje borbe sa koronom

I. STANOJEVIĆ

19. 03. 2021. u 23:43

DOK se zemlje listom nanovo zaključavaju i pandemija korone, po ko zna koji put, stavlja katance na vrtiće, škole, radnje, Izrael se vraća normalnom životu.

ИЗРАЕЛ ПОБЕЂУЈЕ КОВИД: Добре вести са Блиског истока после једногодишње борбе са короном

Povratak normalnom životu / Foto AP

Ova država, vakcinisala je skoro 4,5 miliona ljudi, što je bezmalo polovina populacije, a obe doze vakcine dobilo je oko 5,3 miliona Izraelaca. Ne samo što su ponovo puni kafići, restorani, nego se uveliko sprema otvaranje javnih plaža i za nevakcinisane. Otvoriće se i saune, teretane i bazeni.

Snimak iz Tel Aviva, na kome se vide mladi dok nesmetano pijuckaju pića i zabavljaju se uz glasnu muziku, koji je preplavio društvene mreže, poslao je veru u svetlo na kraju kovid-tunela u sve delove planete. Izrael je, vakcinisanim građanima, dozvolio povratak maltene svim uobičajenim navikama.

Još jedan dokaz da je pandemija pri kraju je zatvaranje kovid-odeljenja u bolnici Ichilov u Tel Avivu. Kampanja vakcinacije u Izraelu, najbolja u svetu, čini se da je dala rezultat. Zvaničnici imaju cilj da imunizuju sve odrasle, a svojim građanima koji se i dalje dvoume oko vakcinacije, nude besplatna pića i hranu.

Izraelski parlament Kneset usvojio je zakon po kome nevakcinisani Izraelci koji se vraćaju iz inostranstva, moraju da nose elektronske narukvice tokom obavezne izolacije. Oko 10.000 narukvica namenjeno je u ovom trenutku putnicima po dolasku na međunarodni aerodrom "Ben Gurion", kod Tel Aviva, a 30.000 će ukupno biti na raspolaganju iduće nedelje. U ovom trenutku, dozvoljeno je da u zemlju doputuje oko 3.000 Izraelaca dnevno.

Organizacije za ljudska prava najavile su tužbu protiv ove mere, jer "narušava privatnost i građanske slobode". Sve dodatno komplikuje odluka Vrhovnog suda, koja je proglasila neustavnim ovakvo ograničavanje broja državljana koji ulaze u zemlju i izlaze iz nje.

Osim ovog, vlasti se suočavaju sa još jednim, neuporedivo većim problemom, koji stvaraju ortodoksni Jevreji. Oni odbijaju imunizaciju i protive se bilo kakvom ograničenju kretanja, a od samog izbijanja pandemije, ne pristaju ni na karantin.

PROPUSNICA

DOZVOLjENO je prisustvo većeg broja gledalaca na kulturnim i sportskim događajima, a kompanije mogu da rade na osnovu "zelenih propusnica". Ulaz je slobodan i za nevakcinisane koji se na licu mesta podvrgnu brzom testu. U manifestacijama na otvorenom može da učestvuje maksimum 50 dece, što je za 30 više nego do sada. Izleti su dozvoljeni za starije od 16 godina ako najmanje 90 odsto učesnika ima "zelenu propusnicu".

MANjE OD DVA ODSTO

BROJ ozbiljnih slučajeva kovida 19 u Izraelu je manji od 600, a u januaru je bio na vrhuncu od 1.237. Od početka pandemije zaraženo je više od 820.000 ljudi, a preminulo oko 6.000. Zahvaljujući kampanji vakcinacije i izvanrednoj organizaciji imunizacije, pozitivnost testova opala je na ispod dva procenta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave