ŠOJGU O PRVIM KORACIMA BAJDENOVE ADMINISTRACIJE: Rusija još uvek čeka jedan odgovor, spremni da razmeste oružje

Novosti online

17. 03. 2021. u 09:36

PRVI koraci nove američke administracije u pitanjima strateške bezbednosti su ohrabrujući, izjavio je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

ШОЈГУ О ПРВИМ КОРАЦИМА БАЈДЕНОВЕ АДМИНИСТРАЦИЈЕ: Русија још увек чека један одговор, спремни да разместе оружје

Foto: EPA

- Znate, prvi koraci administracije predsednika DŽoa Bajdena su ohrabrujući. Oni ulivaju nadu, jer je ostvaren tako brz napredak u produženju Sporazuma o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja (START 3). Naravno, svima je laknulo. Sada je jasno da su ipak sa neostvarivih zahteva i predloga SAD prešle na potpuno normalan i konstruktivan dijalog - rekao je ministar.

Šojgu je takođe izrazio nadu da će „u budućnosti moći najpre da budu preduzeti koraci za koje nisu zainteresovane samo Rusija i Sjedinjene Američke Države, već i druge zemlje“.

- Danas se priča: 'Da, sa Rusijom treba sarađivati, ali samo u oblastima u kojima je to korisno za nas'. Eto takva je danas pregovaračka platforma. Nadam se da će nekada biti uspostavljen punopravni, stavljam akcenat na tu reč - punopravni i ravnopravni dijalog, rad Saveta Rusija-NATO - istakao je ministar.

Prema njegovom mišljenju, postizanje dogovora je krajnje potrebno.

- Preduzeli smo sve korake s naše strane, dali sve izjave, čekali. Po mom mišljenju, Sporazum o raketama srednjeg i malog dometa je bio potpuno prihvatljiv. Ali, kako nam se čini, pritom ne neosnovano, pronađeni su, a negde i izmišljeni specijalni razlozi za izlazak iz tog sporazuma - dodao je on.

S tim u vezi, Šojgu je podsetio da je Rusija preuzela na sebe obavezu da ne raspoređuje oružje poput tog, ukoliko ono neće biti razmešteno u Evropi.

- Ali ako takvo oružje bude raspoređeno, mi ćemo, naravno, odgovoriti na odgovarajući način. Kao i na istoku naše zemlje – naravno, imam na umu moguće razmeštanje na teritoriji Japana i Južne Koreje. I, nažalost, još nismo dobili odgovor na ovo pitanje - rekao je on.

Podsetimo, Ministarstvo spoljnih poslova Rusije razmenilo je 3. februara sa ambasadom Sjedinjenih Američkih Država note o završetku unutrašnjih procedura neophodnih za stupanje na snagu dogovora o produženju Sporazuma o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja. Ministarstvo spoljnih poslova naglasilo je da je produženjem ovog sporazuma obezbeđeno očuvanje i dalje funkcionisanje osnovnog mehanizma za održavanje strateške stabilnosti, koji na strogo paritetnoj osnovi ograničava raketno-nuklearne arsenale dveju zemalja.

Sporazum se produžuje bez izmena i dopuna na pet godina, do 5. februara 2026. godine.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Prellee

17.03.2021. 11:35

Svi su se mjenjali i promjenili od 1989 godine osim Amerikanaca. Promjenila se sva Istocna Evropa, EX-YU su razvalili strucnjaci sa West, promjenila se Azija, Bliski Istok, Afrika a samo US zeli da bude sto je bila 90 godina, kad su osjetili blagodat propasti Istoka, svu industriju namakli u svoje dvoriste, ostali neka propadnu.Ako im sta trebamo prodati, prodavace maglu, prodavace "demokratiju", tako je Zapad sebicno radio.Istok EU su razbucali i pokupovali jeftino bogastva Istoka.Sve Istocne zemlje poklopili svojim interesima.Nadam se da je vrijeme doslo da se i oni moraju mjenjati nabolje, bar se tome treba nadati...US samo promjenjena moze biti lider svijeta, ovakva kao sad, je samo izvor sukoba i ratova.

Komandant 1001

17.03.2021. 19:01

Šojgu, tvoji Generali hodaju po hodnicima Štaba bezbolno i spretno a pitaj amer. generala Dempsey-a kako njegovi generali nespretno bauljaju hodnicima Pentagona sa glavoboljama jer ne znaju šta da rade protiv ruskog supersoničnog "Kinžala" i " Avangarda"...protiv kojih nema odbrane ( lete 26 puta brže od brzine zvuka)