VAŠINGTON OPTUŽUJE PJONGJANG:Severna Koreja planira testiranje balističkih projektila

Tanjug

16. 03. 2021. u 22:17

SEVERNA Koreja bi u bliskoj budućnosti mogla da testira poboljšanu verziju svog interkontinentalnog balističkog projektila, upozorio je danas načelnik Severne vojne komande američkih oružanih snaga general avijacije Glen Van Herk, upozorivši da bi takav potez zaoštrio tenzije između Pjongjanga i Vašingtona.

ВАШИНГТОН ОПТУЖУЈЕ ПЈОНГЈАНГ:Северна Кореја планира тестирање балистичких пројектила

Foto: Tviter/@martyn_williams/@nknewsorg

Izjava američkog generala ukazuje na zabrinutost Vašingtona da bi Pjongjang mogao da nastavi sa testiranjem raketnog i nuklearnog naoružanja dan uoči prve misije američkog državnog sekretara Entonija Blinkena i sekretara za odbranu SAD Lojda Ostina Južnoj Koreji, navodi se u izveštaju Rojtersa.

Severnokorejski lider Kim DŽong Un zahtevao je da se nastavi proizvodnja nuklearnog naoružanja čak i tokom privremene obustave testiranja.

Govoreći pred senatskim odborom za oružane snag general Van Herk je ocenio da je nova, poboljšana verzija interkontinentalne balističke rakete "znatno veća i po svemu sudeći opasnija" i kao takva predstavlja veću pretnju po SAD, ali je izrazio poverenje u sposobnost američke antiraketne odbrane.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)