PUTOVANJA BEZ PASOŠA: Budućnost stigla u Dubai - evo šta će na aerodromu zameniti sva dokumenta

Novosti onlajn

14. 03. 2021. u 14:47

DUBAI je svim putnicima ponudio program s kojim će sve njihove lične papirne i digitalne dokumente zameniti - dužica oka.

ПУТОВАЊА БЕЗ ПАСОША: Будућност стигла у Дубаи - ево шта ће на аеродрому заменити сва документа

Foto: EPA

Tanka je granica između sveta u kojem tehnologija pomaže u poboljšanju naših života i neke futurističke distopije u kojoj države znaju sve o nama te prate svaki naš korak, dok privatnost postaje samo nekakav arhaičan i egzotičan termin.

Tako se mogu opisati neke reakcije na uvođenje tehnologije prepoznavanja dužice oka i prepoznavanja lica na aerodromu u Dubaiju koja je nedavno implementirana. Zahvaljujući toj tehnologiji putnicima koji ulaze i napuštaju zemlju više neće trebati pasoš, niti bilo kakav drugi papirni pa čak ni digitalni dokument, piše Zimo.

Umesto pasoša ili propusnica za ulazak u avion, sve što će putnici morati da urade jeste da pogledaju posebnu kameru. Aerodrom u Dubaiju prošlog je meseca ovaj program ponudio svim putnicima čiji se podaci o dužici povezuju s državnim bazama podataka tako da na temelju njihove dužice oka tehnologija u par sekundi prepoznaje o kojoj je osobi reč.

Osim ubrzavanja samog procesa, iz aerodroma u Dubaiju kažu kako je to još jedan način sprečavanja širenja koronavirusa jer je celi proces beskontaktan te nema nikakvih približavanja, niti razmene dokumenata putnika i službenika.

"Budućnost dolazi", komentarisao je za Associate Press zamenik direktora vladine kancelarije za rezidenciju i spoljne poslove Obaid Mehayer Bin Suroor, naglasivši kako su sada na aerodromu "sve procedure postale pametne".

Naravno, ne treba sumnjati kako je u tom pogledu zaista u pravu te da je prolazak provere pasoša i propusnica mnogo brži, no svaka upotreba takve tehnologije postavlja i pitanje privatnost. Naime, aerodrom povezuje lica, odnosno podatke o dužici oka s podacima poput broja pasoša i informacija o letu te ih zadržava koliko god je to razumno potrebno za svrhe za koje se koriste tako da ostaje nepoznanica koliko dugo će ti podaci zaista biti čuvani u bazi podataka aerodroma.

Dubai se ne namerava zaustaviti samo na ovoj tehnologiji i na njenom korišćenju na aerodromima i već su najavili širenje ionako velike mreže kamera s tehnologijom za prepoznavanje lica.

Kako bi se smanjila papirologija, ta će se tehnologija testirati i u nekim servisima povezanim s privatnim sektorom.

Naravno, na mreži možemo pronaći i brojne kritike takve tehnologije pa je tako za AP Johnathan Frankle s MIT-a rekao kako svaki oblik nadzorne tehnologije poziva na oprez, bez obzira na to u kojoj se zemlji koristi.

(B92)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna