DIREKTOR INSTITUTA “GAMALEJA”: Vakcina Sputnjik Ve isto efikasna u svim starosnim grupama

Tanjug

13. 03. 2021. u 21:50 >> 21:53

DIREKTOR ruskog Nacionalnog istraživačkog centra za epidemiologiju i mikrobiologiju "Gamaleja" Aleksandar Ginsburg saopštio je je da je Sputnjik Ve, vakcina protiv kovida 19 koju je razvio taj centar, pokazala isti nivo efikasnosti u svim starosnim grupama.

ДИРЕКТОР ИНСТИТУТА “ГАМАЛЕЈА”: Вакцина Спутњик Ве исто ефикасна у свим старосним групама

Foto: Tanjug/AP

„Sputnjik Ve pokazao je isti nivo efikasnosti u svim starosnim grupama. U početku je bilo sumnji da bi vakcina mogla biti manje efikasna za ljude starije od 60 godina jer je njihov imuni sistem manje aktivan i može proizvesti slabiji imuni odgovor. Međutim, ništa se od toga nije potvrdilo i ovaj preparat dobro deluje i na ljude starosti 60, 70 i 80 godina “, rekao je Ginsburg za Jutjub kanal „Solovjov Live".

Prema njegovim rečima, sve vakcinisane osobe pokazale su dobar imunološki odgovor i visoku podnošljivost vakcine, a njen efekat može trajati i preko dve godine, prenosi Tass.

Masovna vakcinacija odraslog stanovništva protiv novog korona virusa u Rusiji započela 18. januara, a svi se mogu besplatno imunizovati sa jednom od dve registrovane vakcine, "Sputnjik Ve" ili "EpiVakKorona", navodi agencija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije