FANTAZIJA JE POSTALA REALNOST: Čovečanstvo, ipak, uzvraća udarac!

Novosti online

12. 03. 2021. u 16:52

NOVINAR, pisac, vojni komentator novina „Komsomolskaja pravda“, penzionisani pukovnik Viktor Baranec na konferenciji za štampu FAN-a i Medijske grupe „Patriot“ ispričao je koje se oružje iz romana pisaca naučne fantastike pretvorilo u stvarnost.

ФАНТАЗИЈА ЈЕ ПОСТАЛА РЕАЛНОСТ: Човечанство, ипак, узвраћа ударац!

Foto: Printskrin/Depozit/ilustracija

- Pre oko 50 godina pročitao sam fantastičnu priču u kojoj će se roboti boriti u budućnosti. Danas vidimo da je robotizacija vojske u punom jeku. To vidimo u ruskoj vojsci i vojskama Sjedinjenih Država, vojskama Velike Britanije i Francuske. Čitali smo članke o pojavi borbenih lasera. Ovaj problem se teško rešava na različitim nivoima - primetio je.

Prema Baranecu, sada mnogi stručnjaci govore o oružju zasnovanom na novim fizičkim principima, koji su nedavno bili fikcija. Kao primer je naveo elektromagnetni akcelerator mase koji pokreće provodljivi projektil duž dve metalne šine koristeći Lorencovu silu, elektromagnetne puške i rakete koje lete 27 puta brže od brzine zvuka.

Stručnjak je rekao da je čitao naučnofantastične romane i da se raduje knjizi o dve zaraćene armije borbenih robota koji su uništili čovečanstvo, a zatim počeli međusobnu borbu, ali i sam smatra da je ova opcija za razvoj budućnosti malo verovatna.

- Postoji koncept upravljanja i samouništenja takvog oružja. Naučnici su 99,9% sigurni da takvo oružje ne može izmaći kontroli. Ako izmakne kontroli, sam sistem će smanjiti opasne stvari, pretvarajući oružje u beskoristan komad gvožđa - rekao je Baranec.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!