VOJSKA DA ZEMLJU BRANI IZNUTRA: KGB Belorusije o novim planovima opozicije i izlasku na ulice

Branko VLAHOVIĆ, od stalnog dopisnika "Večernjih novosti" - MOSKVA

12. 03. 2021. u 06:35

BELORUSKA policija upozorila je opoziciju da će žestoko odgovoriti na pokušaje destabilizacije u zemlji nakon informacije da se planira da od 25. do 27. marta ponovo krenu demonstracije.

ВОЈСКА ДА ЗЕМЉУ БРАНИ ИЗНУТРА: КГБ Белорусије о новим плановима опозиције и изласку на улице

Foto AP

Prema istim izvorima, umesto na glavnim ulicama i trgovima, demonstranti će se okupljati u dvorištima velikih zgrada.

- Prolećne demonstracije pripremaju politički emigrantski centri u inostranstvu - kaže Ivan Tertelj, predsednik KGB Belorusije.

- Njihove lidere finansiraju strane obaveštajne službe.

Tertelj ističe da su za destabilizaciju situacije u Belorusiji na Zapadu izdvojili veliki novac. Zato i stižu direktive iz Zapadne Evrope, Poljske i Ukrajine.

U KREMLjU TELEFON ZVONI UZALUD

LIDER beloruske opozicije Svetlana Tihanovska (na slici), koja od avgusta živi u Litvaniji gde je dobila status političkog emigranta, požalila se zapadnim novinarima da je mnogo puta pokušala da stupi u kontakt sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom. Ali iz Moskve nisu odgovarali.

Foto AP

Tihanovska je kazala da beloruski predsednik ima podršku Moskve jer Putin ne želi da Lukašenko ode kao poražen. Inače, još u oktobru 2020. iz Kremlja je poručeno da Putin ne želi da razgovara sa Tihanovskom.

KGB Belorusije navodi i da je registrovao pokušaje da će se iz Ukrajine prebaciti veća količina oružja u Belorusiju. I predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko je minulih dana govorio da je policija pronašla veću količinu eksploziva.

Beloruska policija tvrdi i da će opozicija tražiti od vlasti dozvolu za održavanje velikog mitinga 25. marta na Dan osnivanja prve nezavisne države Belorusije.

A predsednik Lukašenko se juče sastao sa pripadnicima oružanih snaga i upozorio ih da treba da budu spremni da odbiju, ne samo spoljnu agresiju, već i da zaštite državu od unutrašnjih pretnji.

- Mi vojnici, moraćemo da branimo svoju zemlju odavde, iznutra. Niko na nas neće napadati vojskom, kao 1941. Potkopavaće iznutra - kazao je juče Lukašenko i to povezao sa situacijom u Belorusiji.

- Malo su nas potkačili od avgusta, nakon izbora, opipali, i zub slomili. Sad će svim silama probati da nas potkopaju iznutra.

Inače, politikolog Andrej Jegorov tvrdi da sociološka istraživanja pokazuju da se u zemlji nije smanjilo "protestno raspoloženje". Jegorov kaže da istraživanje pokazuje da čak do 80 odsto građana smatra da treba nastaviti sa demonstracijama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri