U KIŠI ATOMSKI PESAK: Stigli opasni ostaci francuskih eksperimenata u Alžiru

Goran Čvorović dopisnik iz Pariza

08. 03. 2021. u 10:10

SPEKTAKULARNI snimci narandžastog neba nad Evropom i svetlucanje oker tragova u svežem snegu žutih vrhova Alpa probudili su prethodnih dana umetničke sposobnosti mnogih amaterskih zaljubljenika u lepu fotografiju.

У КИШИ АТОМСКИ ПЕСАК: Стигли опасни остаци француских експеримената у Алжиру

Foto Tanjug

Iza ove vizuelne divote kriju se radioaktivne čestice iz davnih francuskih nuklearnih proba u pesku iz Sahare!

Ovaj fenomen pogodio je Francusku i ovaj deo Evrope čak tri puta u poslednjih mesec dana. Slična pojava dogodila se u februaru prošle i pretprošle godine. Španija je redovno na meti. Početkom proteklog meseca talas se proširio preko Mediterana i Balkana sve do Skandinavije i Rusije!

Stručnjaci su otkrili da se u nezvanom pesku nalaze i tragovi nukelarnih proba koje je Francuska izvela u svojoj bivšoj koloniji Alžiru od 1960. do 1966. godine. Među peščanim zrncima nalaze se i čestice zatrovane cezijumom 137 iz ovih bombi koji je identifikovala francuska nevladina organizacija AKRO, osnovana posle tragedije u Černobilju.

GORE OD AZBESTA

RADIOAKTIVNE čestice koje čovek udiše iz prirode drugi su po redu uzrok raka pluća, posle pušenja, a ispred azbesta.

Saradnici ove organizacije ističu da su i pre 30 godina, na samim počecima, takođe beležili tragove cezijuma 137 u uzorcima peska koji je stizao iz Sahare. Procenjuje se da ovaj izotop ima "poluživot" od 30 godina, odnosno da na svake tri decenije gubi polovinu svoje radioaktivnosti, i da posle 7 ovakvih ciklusa u njemu ostane jedan odsto radioaktivnih supstanci.

Iz pomenutog udruženja su naglasili da su studiju uradili da bi pokazali šta su u vezi s nuklearnim probama radili Francuska i druge zemlje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)