AMERIČKI ČASOPIS PRIZNAO: SAD zaostaju za Rusijom i Kinom u Africi!

Novosti onlajn

07. 03. 2021. u 19:35

RUSIJA i Kina prevazilaze Sjedinjene Američke Države u borbi za dominaciju u Africi, piše časopis „Forin afers“.

АМЕРИЧКИ ЧАСОПИС ПРИЗНАО: САД заостају за Русијом и Кином у Африци!

Foto Arhiva

Analitičari časopisa ističu rast ekonomske i vojne aktivnosti Moskve i Pekinga na afričkom kontinentu: poslednjih godina Rusija je značajno raširila svoje prisustvo u regionu, između ostalog, potpisavši vojne sporazume sa 19 zemalja.

Eksperti lista takođe su naveli da je standardni američki pristup saradnji sa afričkim državama rad američkih ambasadora u regionu. Međutim, diplomatski predstavnici nemaju potreban broj zaposlenih, kao ni dovoljno podsticaja za saradnju ne samo na unutardržavnom nivou, već i na nivou regionalnih organizacija za rešavanje globalnih problema.

To se, između ostalog, odnosi na borbu protiv pobunjeničkih pokreta džihadista koji deluju širom regiona, a ne u okviru neke određene afričke države.

Analitičari zaključuju da svaka američka strategija za rešavanje ovog problema mora biti transnacionalna.

Konkretno, radi se o aktiviranju agencije za međunarodnu pomoć USAID kako bi SAD postale preferirani partner za afričke zemlje. Osim toga, nova strategija treba da obuhvati pružanje vojne i civilne pomoći koja će biti koordinisana na regionalnom nivou.

Na kraju, stručnjaci smatraju i da su potrebni regionalni predstavnici čije će aktivnosti kontrolisati predsednik Sjedinjenih Američkih Država.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (1)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove