DANAS RAZGOVOR MAKRONA I ERDOGANA: Prvo suočavanje nakon razmene teških reči, da li će dvojica lidera preći preko međusobnih optužbi?

Novosti online

02. 03. 2021. u 00:27

FRANCUSKI predsednik Emanuel Makron razgovaraće u utorak uveče sa turskim kolegom Redžepom Tajipom Erdoganom putem video poziva, piše TASS.

ДАНАС РАЗГОВОР МАКРОНА И ЕРДОГАНА: Прво суочавање након размене тешких речи, да ли ће двојица лидера прећи преко међусобних оптужби?

Foto: EPA

Ovo će biti prvi razgovor Makrona i Erdogana nakon šest meseci i zahlađenja odnosa dvojice lidera. Početak video konferencije zakazan je za 18:00 časova po lokalnom vremenu.

I dalje nije objavljeno koje će teme biti pokrenute tokom razgovora, ali francuski mediji su podsetili na brojne nesuglasice i polemike između dvojice lidera.

Početkom jeseni prošle godine Francuska je više puta tražila da Turska razjasni svoju ulogu u sukobu u Karabahu, a Makron je javno saopštio da ima informacije o tome kako Ankara šalje džihadiste iz Sirije u Nagorno-Karabah.

Takođe je zapretio da će uvesti sankcije Turskoj ako ne odustane od jednostranih akcija protiv Grčke i Kipra. U decembru je EU odlučila da proširi listu sankcija protiv Turske zbog agresivnih aktivnosti Ankare na Mediteranu.

Sa druge strane, Erdogan je oštro kritikovao Makrona zbog njegovih poziva na borbu protiv islamskog separatizma. Tada je rekao da je njegovom francuskom kolegi potrebno lečenje zbog mentalnih poremećaja i pozvao sunarodnike da bojkotuju francusku robu. Kasnije je Erdogan Makrona nazvao "nesrećom za Francusku" i poželeo njenim građanima "da brzo pobegnu od njega".

Ipak, početkom ove godine Erdogan je najavio potrebu za poboljšanjem odnosa sa Briselom, a takođe je pozvao na nastavak pregovora o članstvu Turske u EU. Turski predsednik je takođe izrazio nadu da će "razgovori sa Grčkom u januaru najaviti novu eru" u odnosima između Ankare i Atine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna