MORAL EVROPE - NA NULI: Suočena s manjkom vakcina protiv virusa korona, EU uvela restrikciju njenog izvoza

Goran Čvorović, dopisnik Brisel

01. 03. 2021. u 23:31

GRAMZIVOST za vakcinama obila se o glavu Evropskoj uniji, a umesto demonstracije pokajanja, usledila je - sebičnost.

МОРАЛ ЕВРОПЕ - НА НУЛИ: Суочена с мањком вакцина против вируса корона, ЕУ увела рестрикцију њеног извоза

Foto EPA

EU je sama, za svaki slučaj, naručila čak 2,2 milijarde doza, što bi joj, kad bi sve dobila, bilo dovoljno da sve svoje građane cepi ne dvaput, već pet puta.

Obećali su i da će spasonosnu tečnost podeliti s drugima, a sada kad je došlo do kašnjenja i otkazivanja, prigrabili su, samo za sebe, ono do čega mogu da dođu, makar morali da odustanu i od moralne obaveze.

Lideri odbijaju da vakcinu šalju dalje, iako su mnoge zemlje već ranije obećale da će dostaviti deo dobijenih vakcina zemljama koje ih nemaju, pravdajući time činjenicu da su u predfazi naručivale mnogo više nego što je potrebno njihovom stanovništvu. Neke su deo ovih obećanja i ispunile. Sve se radilo pod maksimom da čitava planeta treba istovremeno da izađe iz zdravstvene krize, a da do cepiva dođu i oni koji nisu toliko bogati kao oni koji su, prvi, sve pokupovali.

Foto Tanjug

Međutim, situacija se u međuvremenu znatno pogoršala. Najpre "fajzer", a zatim "Moderna" i "Astra Zeneka" - tri vakcine trenutno imaju zajedničku dozvolu za cepljenje na tlu EU - redom su najavljivale kašnjenja koja su značajno poremetila kalendar vakcinisanja na teritoriji EU.

Članice EU znatno zaostaju za zemljama kao što su SAD, Velika Britanija, Kina, ali i Izrael ili Srbija. SAD su, tako, već dale 75 miliona doza svojim građanima, Velika Britanija 21 milion, dok je u Nemačkoj, s druge strane vakcinu primilo samo šest miliona, a u Francuskoj ni četiri.

U ovoj zemlji trenutno se još vakcinišu tek građani stariji od 75 godina i lekarsko osoblje, a samo zahvaljujući činjenici da se "Astra Zeneka" ne daje starijima od 65 godina, priliku su dobili i oni starosti od 50 do 64, ali samo s kormobiditetom.

KONTROLISATI, NE I BRANITI

I U Evropskoj uniji, međutim, ima suprotstavljenih tonova po pitanju ustupanja cepiva. Francuski državni sekretar Kleman Bon je poručio da izvoz treba samo kontrolisati ali ne i zabraniti jer bi, s druge strane, to moglo da dovede do toga da Amerikanci i Britanci, rukovođeni istom logikom, odbiju da izvoze svoje vakcine u Francusku.

EU istovremeno trpi i zbog toga što još, zvanično, na svom tlu zajednički nije odobrila ruske i kineske vakcine. Zato se zemlje snalaze pojedinačno. Češki premijer Andrej Babiš je poručio da bi ruska vakcina uskoro mogla da se nađe u njegovoj zemlji i bez odobrenja administacije u Briselu, naglašavajući da se tu ne radi o geopolitici, već o zdravlju.

Austrija ne samo da namerava da uveze rusku vakcinu, već želi i da je puni na svom tlu. O tome su već razgovarali kancelar Sebastijan Kurc i predsednik Vladimir Putin.

Mađarska je otišla najdalje, a njihov premijer Orban je u nedelju primio - kinesko cepivo.

- Za svaki dan čekanja na Brisel, gubimo sto mađarskih života. Zašto bi trebalo da mislimo da su evropski stručnjaci pametniji od nas? Imam poverenja u mađarske stručnjake - izjavio je tom prilikom Orban.

Za to vreme, iz međunarodnog programa Kovaks, zamišljenog kao sistem ravnopravne raspodele vakcina na čitavoj planeti, isporučene su tek pre nekoliko dana prve doze, kada je Gani pripalo 600.000 vakcina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna