MAČKA NAPALA PILOTE: Borba u kokpitu i prinudno sletanje

Novosti online

01. 03. 2021. u 13:49

МАЧКА НАПАЛА ПИЛОТЕ: Борба у кокпиту и принудно слетање

Foto: Tanjug/AP

PUTNIČKI avion na letu za Dohu bio je prinuđen da se vrati na aerodrom u sudanskoj prestonici Kartum nakon što je mačka, koja je nekako ušla u kokpit, napala pilote ubrzo nakon poletanja, javljaju lokalni mediji.

Avion sudanske aviokompanije Tarko, koji je leteo za katarsku prestonicu Dohu, odvijao se u potpunosti rutinski sve dok neobični putnik nije izazvao uzbunu u vazduhu.

Oko pola sata nakon poletanja sa međunarodnog aerodroma Kartum u pilotskoj kabini primećen je slepi putnik – pobesnela mačka, navodi lokalni medij „Al-Sudani“.

Mačka očigledno nije bila veliki ljubitelj letenja, jer je delovala agresivno i napala je posadu aviona. Kako nisu uspeli da obuzdaju mačku u kokpitu, pilot je doneo odluku da avion vrati u sudansku prestonicu.

„Al-Sudani“ navodi da je letelica noć pred let bila smeštena u hangaru na aerodromu Kartum, a izvor upoznat sa istragom incidenta sugeriše da se mačka verovatno ušunjala u avion tokom čišćenja ili inženjerskog pregleda i sakrila se u pilotskoj kabini.

Koliko god incident zvučao neverovatno, ovo nije prvi pokušaj „otmice“ te vrste. 2004. belgijski avion sa 62 osobe na letu bio je prinuđen da se vrati u Brisel nakon što je mačka zvana DŽin poludela u kokpitu nakon nerazjašnjenog bekstva iz putne torbe. Mačka, koja je bila pod stresom, ušunjala se u pilotsku kabinu dok je posada posluživala obrok, a zatim je postala vrlo agresivna i ogrebala kopilota, što je dovelo do prinudnog sletanja.

Iste godine mačka je napala pilota na letu iz Bangladeša za Daku. Navodno je pilotu pružena prva pomoć, ali je posada odlučila da završi let bez obzira na incident. Mačka je pobegla iz aviona, ali je kasnije uhvaćena na aerodromu, piše RT.

rs.sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Srbomir

01.03.2021. 14:17

Ako je pošlo za rukom mački, onda Nezgodni incidenti treba ozbiljnije da se shvati buduci da usled nečije nepažnje i neka "krupnija obesna zver" u liku nekog fanatika ili bolesnika krišom moze da udje u avion.