JEDNOSTAVAN I EFIKASAN: Austrijski infektolog uporedio rusku vakcinu sa Kalašnjikovim

Novosti onlajn

21. 02. 2021. u 15:31

ЈЕДНОСТАВАН И ЕФИКАСАН: Аустријски инфектолог упоредио руску вакцину са Калашњиковим

Foto: EPA

RUSKA vakcina protiv virusa korona pokazuje efikasnost i pouzdanost, ravnu sa karakteristikama automata Kalašnjikov, izjavio je vodeći infektolog Medicinskog univerziteta u Beču Florian Talhamer.

- „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) je kao automat Kalašnjikov: jednostavan i efikasan. Ohrabrujući podaci su objavljeni u vrlo uglednom časopisu – iako kasno, ali je ipak to urađeno. Prilikom prve i druge vakcinacije koriste se različiti virusni vektori, što povećava efikasnost - rekao je profesor u intervjuu listu Kronen Zeitung, komentarišući rusku vakcinu koja još uvek nije stigla u Austriju.

Juče su mediji pisali da je austrijska vlada izučava zahtev Rusije da se vakcina „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) proizvodi u austrijskim fabrikama. Austrijski kancelar Sebastijan Kurc u intervjuu za list „Welt am Sonntag“ izrazio je spremnost da se vakciniše ruskom ili kineskom vakcinom, ako ih odobre u Evropskoj uniji. Takođe je izrazio spremnost da organizuje proizvodnju lekova u Austriji.

Podsetimo, ugledni naučni časopis „Lanset“ je ranije objavio da je efikasnost vakcine 91,6 procenata, među dobrovoljcima starijim od 60 godina je 91,8 procenata. Antitela na virus korona nakon vakcinacije „Sputnjikom Ve“ (Sputnik V) pronađena su kod 98 procenata dobrovoljaca.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)