„GREMLIN“ POLEĆE ZA DVE GODINE: Rusija pravi novu hipersoničnu raketu

Tanjug

20. 02. 2021. u 21:54

RUSIJA pravi hipersoničnu navođenu raketu kodnog imena „Gremlin“, piše ruski portal „Izvestija“.

„ГРЕМЛИН“ ПОЛЕЋЕ ЗА ДВЕ ГОДИНЕ: Русија прави нову хиперсоничну ракету

"Kindžal" torpedo jači od najvećih brodova / Foto Ministarstvo odbrane RF

Pretpostavlja se da će domet rakete „Gremlin“ biti do 1.500 kilometara, dok će leteti šest puta brže od brzine zvuka.

Eksperimentalni konstruktorski radovi na raketi započeti su u novembru 2018. godine. Testiranje rakete je planirano za 2023. godinu, a stručnjaci će uskoro početi sa probama raketnog motora.

Tehničke karakteristike rakete nisu obelodanjene, ali je poznato da će biti manjih dimenzija od rakete H-47M2 „Kinžal“ koja se nalazi u sastavu naoružanja.

Zasad nije poznato da li će postojati verzija rakete sa nuklearnom bojevom glavom.

Prema preliminarnim informacijama, „Gremlin“ se pravi za lovce pete generacije Su-57, ali eksperti ne isključuju mogućnost da novim oružjem mogu biti opremljeni i bombarderi Tu-22M3M i nosači raketa Tu-95 i Tu-160.

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu ranije je izjavio da su hipersonični sistemi okosnica ruskih snaga nenuklearnog obuzdavanja.

Ruska vojska je u toku 2020. godine dobila preko 6.600 osnovnih primeraka naoružanja. Ranije je saopšteno da će državna testiranja hipersoničnih krstarećih raketa „Cirkon“ biti završena u toku ove godine, a da će serijska isporuka tih raketa započeti 2022. godine.

rs.sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

SZO UPOZORAVA SVET: Opasan virus se razvija...