ČEŠKA POLITIČARKA: Bolje umreti sa Amerikom, nego živeti sa Rusijom? Ozbiljno?

Novosti online

18. 02. 2021. u 18:30

ČEŠKA političarka i bivša potpredsednica Parlamentarne skupštine Saveta Evrope Ana Čurdova kritikovala je politiku pojedinih zapadnih zemalja u vezi sa ruskom vakcinom protiv virusa korona „Sputnjik V".

ЧЕШКА ПОЛИТИЧАРКА: Боље умрети са Америком, него живети са Русијом? Озбиљно?

Foto: EPA

Ona je u intervjuu koji je dala za list „Parlamentni listi“ podsetila da je efikasnost ruske vakcine preko 91 odsto, kao i da rezultati ispitivanja, između ostalog i međunarodnih, ukazuju na njenu bezbednost.

Novinarku češkog lista je zanimalo da li bi se njena sagovornica Čurdova odlučila na vakcinaciju „Sputnjikom V", na šta je političarka potvrdno odgovorila. Istovremeno je istakla da odbijanje pojedinih evropskih zemalja da koriste rusku vakcinu ide na štetu pre svega njihovim stanovnicima.

- Bolje umreti sa Sjedinjenim Američkim Državama, nego živeti sa Rusijom? Ozbiljno? Na prvom mestu treba da bude ljudski život, a daleko iza toga profit - istakla je političarka.

Na pitanje da li će Evropska unija odobriti rusku i kinesku vakcinu, Čurdova ističe da to ona ne može predvideti, ali da pretpostavlja da će glas nemačke kancelarke Angele Merkel biti značajan argument.

- Ako ne, zbog antiruske i antikineske histerije postupak odobravanja će se oteći, sve dok ne stignu naručene zapadne vakcine. I nevažno je kada će one stići i koliko će ljudi umreti. Najvažnije je ideološki ispravna vakcina i profit - konstatuje češka političarka.

Vlasti Češke razmatraju pitanje nabavke ruske vakcine protiv virusa korona „Sputnjik V". Premijer zemlje Andrej Babiš posetio je Mađarsku i Srbiju, jer te zemlje već imaju iskustva sa korišćenjem ruske vakcine. Pritom, Babiš je istakao da se ruska vakcina može upotrebljavati u Češkoj tek nakon što je odobri Evropska agencija za lekove.

Ruski fond za direktne investicije podneo je Evropskoj agenciji za lekove zahtev za registraciju ruske vakcine „Sputnjik V" 29. januara i ima potvrdu da je zahtev primljen.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

KAKVA KLOPKA: Ovako je policija nadmudrila huligane i pohapsila aktere velike tuče navijača pred večiti derbi (FOTO/VIDEO)