KORONA DRMA SLOVAČKU: Zemlja sa najviše umrlih na 100.000 stanovnika

Tanjug

16. 02. 2021. u 16:58

SLOVAČKA je postala država sa najviše preminulih u odnosu na broj stanovnika, nakon najnovijeg porasta broja obolelih zbog visokozaraznih sojeva kovida.

КОРОНА ДРМА СЛОВАЧКУ: Земља са највише умрлих на 100.000 становника

AP photo

Uprkos jakim restriktivnim merama u prethodnih sedam dana broj preminulih na 100.000 stanovnika je skočio sa 1,68 na 1,78, pokazali su današnji podaci DŽons Hopkins univerziteta.

Portugalija je bila na vrhu liste više od tri nedelje, pa je pala na drugo mesto sa 1,48 preminulih na 100.000 stanovnika.

- Najznačaniji faktor zbog kojeg broj novih slučajeva u Slovačkoj nije pao je visoka cirkulacija novog soja otkrivenog u Velikoj Britaniji - rekao je za AP Marek Majdan, slovački epidemiolog iz zamenik rektora univerziteta u Trnavi.

Ranije ovog meseca, vlada je saopštila da je visokozarazni soj kovida iz Britanije postao dominantan u Slovačkoj, pa tako čak 74 odsto novoobolelih ima tu vrstu virusa.

- Lokdaun, koji je bio efikasan protiv ranijeg soja, davao je rezultate, ali sada ne daje protiv britanskog soja - ocenio je Majdan, dok je ministar zdravlja Marek Krajči dodao da je reč o neverovatno velikom procentu obolelih.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)