PLANIRANJE TERORISTIČKOG NAPADA: Nemačka optužila pet državljana Tadžikistana zbog članstva u "Islamskoj državi"

Tanjug

15. 02. 2021. u 13:59

SAVEZNO tužilaštvo u Nemačkoj saopštilo je da je podiglo optužnicu protiv pet tadžikistanskih državljana zbog članstva u terorističkoj organizaciji „Islamska država“ (ID) i pripreme terorističkog nasilja kroz prikupljanje sredstava i regrutovanje ljudi za napade.

ПЛАНИРАЊЕ ТЕРОРИСТИЧКОГ НАПАДА: Немачка оптужила пет држављана Таџикистана због чланства у Исламској држави

Foto: Vikipedija

Jedan od optuženih, identifikovan kao Aziz B, osumnjičen je da je imao blizak kontakt sa dvojicom visokih lidera ID u Avganistanu i da je upravljao terorističkom mrežom na ruskom i tadžikistanskom jeziku za širenje propagande organizacije, navodi se u saopštenju tužilaštva, prenosi Rojters.

Agencija navodi da se petorica osumnjičenih, koji su uhapšeni prošle godine, sumnjiče da pripadaju ćeliji ID u zapadnoj pokrajini Severna Rajna-Vestfalija, čiji su pripadnici imali uputstva i materijal za izgradnju bombi i planiranje napada u Nemačkoj.

U saopštenju se navodi i da su oni trenirali „Pejntbol“ kako bi poboljšali svoje vojne veštine i taktike, a veruje se da su neki od pripadnika ove grupe imali kontakt sa islamističkim teroristom, koji je prošle godine u Beču ubio četiri osobe.

Tužilaštvo navodi da je ova mreža prikupljala sredstva za operacije „Islamske države“ i regrutovala potencijalne militante, a da je imala važnu ulogu u radikalizaciji čoveka koji je uleteo vozilom u masu u švedskom glavnom gradu Stokholmu 2017. godine, i ubio četiri osobe, a povredio još 15.

Prošle nedelje danska policija je saopštila da je uhapsila 13 osoba, dok je nemačka policija uhapsila još jednu, zbog sumnje da su pokušali da naprave eksploziv i izvedu terorističke napade u ovim zemljama, navodi agencija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

KO JE ROBERT FICO: Čovek koji prkosi NATO-u i neće da prizna tzv. Kosovo