RASPRODATO OPREMA KGB: Eksponati Muzeja špijunaže završili na aukciji

Novosti online

15. 02. 2021. u 09:34

STOTINE eksponata iz Muzeja špijunaže KGB, koji je otvoren u NJujorku početkom 2019, a prestao sa radom 2020, rasprodati su na aukciji DŽulijens u Sjedinjenim Američkim Državama, navodi se na sajtu ove aukcijske kuće.

РАСПРОДАТО ОПРЕМА КГБ: Експонати Музеја шпијунаже завршили на аукцији

Foto: Depositphotos

Najskuplji eksponat na aukciji „Relikvije Hladnog rata“ bila je ženska tašna sa ukrasom u obliku muve, u koju je ugrađena skrivena kamera. Očekivalo se da će konačna cena biti dve-tri hiljade dolara, međutim tašna je prodata za 32 hiljade dolara.

​Špijunski novčić sa skrivenim odeljkom prodat je za 25.600 dolara.

A set ženske kozmetike sa ugrađenom skrivenom kamerom doneo je organizatorima aukcije još 22.400 dolara.

​​Na aukciju je ponuđena i kopija kišobrana u kojem je sakriven mehanizam sa iglom, a koji je predviđen za neupadljivo ubrizgavanje otrova. Ovaj predmet prodat je za 19.200 dolara.

​Originalni dokument koji je napisao Ernesto Če Gevara, datiran 1960. godine i koji sadrži oko 60 stranica, neimenovani kupac nabavio je za 16 hiljada dolara.

​Na aukciji je bilo više od 400 eksponata iz njujorškog muzeja. Aukcija je održana na Beverli Hilsu u Kaliforniji.

​Muzej, čiji je kustos Julius Urbajtis, poreklom iz Litvanije, zatvoren je u martu 2020. godine zbog pandemije virusa korona. Kasnije je objavljeno da je zatvoren zauvek i da će njegovi eksponati biti rasprodati.

rs.sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Komentari (0)