BRITANSKI SOJ KORONE HARA ITALIJOM: Zabrinjavajući rezultati istraživanja, najugroženiji deca i mladi

M. Ostojić, od stalnog dopisnika, Rim

13. 02. 2021. u 11:56

NAJMANjE 20 posto od sadašnjih pozitivnih na Kovid na celokupnoj italijanskoj teritoriji pripada britanskoj varijanti virusa, a sa još većim procentom u pet regiona.

БРИТАНСКИ СОЈ КОРОНЕ ХАРА ИТАЛИЈОМ: Забрињавајући резултати истраживања, најугроженији деца и млади

Foto Tanjug-AP

Ovaj zastrašujući podatak proizašao je iz istraživanja koje su uradili Ministarstvo za Zdravlje i Visoki zdravstveni institut a na uzorku od preko 3.500 zaraženih osoba. Istraživanje je preduzeto zato što je u poslednjim sedmicama uočena uvećana infekcija posebno kod mladih pa i u školama.

Regioni su uputili istraživačima uzorke od 3 i 4 februara istovremeno, molekularni tamponi su uzeti tako da je bila zastupljena geografska podjednakost unutar regiona. I došlo se do rezultata da je od ove vrste virusa najugroženija mlada populacija, a jedan zaraženi engleskom varijantiom može da zarazi istovremeno 3 do 4 osobe jer se veoma lako i brzo prenosi.

Virus se posebno raširio u centralnom delu Italije, zbog toga su u regionima Umbrija, Marke, Abruco, Emilija Romanja i Toskani u velikom broju opština, da bi se zaokružio virus i sprečilo dalje inficiranje, uvedene „crvene“ zone, bez mogućnosti kretanja srtanovništva i kontakiranja sa drugim osobama.

Mikrobiolog dr Andrea Krizanti upravo zbog velike mogućnosti prenošenja birtanskog soja virusa podseća da su i Nemačka i Francuska preduzele raznolike mere u njegovom zaustavljanju a započele gotovo agresivnu kampanju u vakcinisanju, što Italiji nedostaje.

- Postoji samo jedan recept da se zaustavi napredovanje ovog virusa a to je vakcinisanje, što veći broj vakcinisanih manji broj zaraženih - podvlači profesor, a Italija je stigla samo do nešto preko 3 miliona vakcinisanih, od 48 miliona stanovnika koje treba da bude vakcinisano (od ukupno 60 miliona stanovnika). Ako bi se nastavilo sa sadašnjim tempom vakcinisanja Italiji bi bile potrebne tri godine za imunizaciju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!