NA ULICU IZLAZE UZ UKLJUČENE TELEFONE: U Rusiji pristalice Alekseja Navaljnog ipak ne odustaju od protesta

B. Vlahović - dopisnik iz Moskve

10. 02. 2021. u 23:31

NAJBLIŽI saradnici zatvorenog opozicionara Alekseja Navaljnog promenili su svoju odluku da ne organizuju demonstracije do maja ili početka leta i sada pozivaju pristalice da 14. februara uveče u 20 sati izađu iz svojih stanova i upale svetlo na svojim mobilnim telefonima.

НА УЛИЦУ ИЗЛАЗЕ УЗ УКЉУЧЕНЕ ТЕЛЕФОНЕ: У Русији присталице Алексеја Наваљног ипак не одустају од протеста

Foto AP

Leonid Volkov, koordinator štabova Navaljnog, ohrabruje građane rečima da policija neće moći da hapsi ljude sa upaljenim svetiljkama na mobilnim telefonima a poziva ih pod parolom "Ljubav jača od straha".

Zašto je promenjena odluka da se ne izlazi do proleća na demonstracije nije nikakva tajna. Saradnici Navaljnog koji sada žive u inostranstvu, odakle koordinišu rad štabova sastali su se sa zapadnim sponzorima koji su tražili da se protesti nastave. Nije slučajno što je slična ideja sa telefonskim svetiljkama nedavno realizovana u Belorusiji.

Volkov na poternici

ISTRAŽNI komitet Rusije raspisao je poternicu za Leonidom Volkovom, koordinatorom štabova Navaljnog. On se tereti zbog pozivanja dece da učestvuju u demonstracijama. Volkov se sada, kao i još nekoliko drugih vođa demonstracija, nalazi u inostranstvu. Volkov (40) je otac troje dece, i po profesiji je programer.

Foto AP

Organizatori dosadašnjih demonstracija nisu bili zadovoljni brojem ljudi koji na njima učestvuju. Leonid Volkov je bio razočaran malim odzivom i zbog toga sada pokušavaju da privole građane da izađu sa upaljenim mobilnim telefonima. Sugestija organizatora akcije je da se obavezno slikaju takve aktivnosti i sve to pokazuje na internetu da bi se dokazivala masovna podrška Navaljnom.Mnogi se ipak i dalje neće pridružiti organizatorima demonstracija iz davno poznatog razloga: velika većina građana Rusije je alergična na one koji za rušenje vlasti dobijaju finansijsku pomoć iz inostranstva i takvi ne mogu da dobiju značajni broj glasova na bilo kojim izborima, a pogotovo ne na jesenjima za Dumu (parlament).

Znaju to i pristalice Navaljnog pa zovu opozicionare da se udruže da oduzmu glasove Putinovoj "Jedinstvenoj Rusiji". Zato je bivši vlasnik naftne kompanije "Jukos", a sada politički emigrant na Zapadu, Mihail Hodorkovski podržao Alekseja Navaljnog mada se donedavno nije sa njim u mnogo čemu slagao.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna