BITANIJA HOĆE ZAŠTITU OD MUTACIJA: Kupuju još 50 miliona vakcina od CureVac-a

Tanjug

08. 02. 2021. u 20:07

BRITANSKI ministar zdravlja Met Henkok potvrdio je danas da je njegova zemlja dogovorila početnu isporuku od 50 miliona doza vakcina za nove sojeve korona virusa i naglasio da sva ispitivanja ukazuju da je imunizacija postojećim vakcinama imala neki efekat protiv novih mutacija korona virusa.

БИТАНИЈА ХОЋЕ ЗАШТИТУ ОД МУТАЦИЈА: Купују још 50 милиона вакцина од CureVac-а

Foto Tanjug

"Imamo dokaze da postojeće vakcine imaju određeni efekat protiv novih sojeva, posebno u sprečavanju ozbiljnih oboljevanja i smrtnosti od kovida 19", rekao je Henkok na konferenciji za novinare, prenosi Rojters.

On je potvrdio da je Velika Britanija sklopila partnerstvo sa nemačkom kompanijom "CureVac" za razvoj vakcina koje se mogu brzo prilagoditi novim sojevima virusa.

"Dogovorili smo početno snabdevanje od 50 miliona doza koje ćemo dodati na količinu od 400 miliona doza koliko već imamo ugovoreno," rekao je britanski ministar.

Nemački proizvođač "CureVac" potvrdio je prošle nedelje da zajedno sa britanskim farmaceutskim koncernom "Glaxosmithkline“ (GSK) radi na mRNK vakcinama, koje bi štitile od novih sojeva korona virusa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Slucki: SAD krive za prekid pregovora Ukrajine i Rusije