MOĆNI RUSKI "CIRKON": Kineski mediji tvrde - Može da uništi američke nosače aviona

Novosti online

07. 02. 2021. u 09:03

RUSIJA je postala konkurent SAD u svetskim morima, bez obzira na američku hegemoniju po broju nosača aviona, piše kineski list „Sohu“.

МОЋНИ РУСКИ ЦИРКОН: Кинески медији тврде - Може да уништи америчке носаче авиона

Foto: Tviter MO Rusije

Novinari su skrenuli pažnju na tendenciju razvoja ruske flote, gde mnogi manji brodovi dobijaju snažno naoružanje.

Kao primer se navodi korveta „Gremjašči“ koja može da izvodi napade krstarećim raketama „Kalibar“ i „Oniks“. Rusija planira da ovaj brod naoruža i hipersoničnom raketom „Cirkon“.

- Ove rakete mogu da unište nosač aviona - naglašavaju eksperti lista.

Po njihovim rečima, rakete „Oniks“ mogu da dostignu brzinu od 2,5 Mahova.

Kao poređenje, piše list, brzina „Cirkona“ će premašiti 5 Mahova. Ipak i brzina „Oniksa“ će biti dovoljna da bude pretnja sredstvima PVO zapadnih brodova.

Sistem navođenja omogućava da se koriste rakete različitih klasa, može da odredi stepen važnosti ciljeva na osnovu čega se prave planovi napada.

Ranije je ruski predsednik Vladimir Putin, saopštio da će hipersonična raketa „Cirkon“ dostići brzinu od devet maha i domet leta veći od hiljadu kilometara. Planirano je da se opreme novim oružjem nadvodni brodovi i podmornice i brodovi u izgradnji.

(Sputnjik.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Nesko

07.02.2021. 10:03

Nisu postali nego su odavno konkurenti amerikancima jos od pedesetih razvijali su podmornice torpeda i kasnije rakete za lov na američke brodove nosače i podmornice,kinzali i cirkoni su samo najnovija srestva u tom arsenalu.