NA SLOBODI POSLE ČETIRI GODINE: Egipatski novinar iza rešetaka od 2016. jer je "širio lažne vesti"

Tanjug

06. 02. 2021. u 19:19

Egipatske vlasti su danas oslobodile Mahmuda Huseina, egipatskog novinara koji radi za katarsku medijsku mrežu Al Džaziru, nakon što je proveo u pritvoru četiri godine, rekao je njegov brat za Rojters.

НА СЛОБОДИ ПОСЛЕ ЧЕТИРИ ГОДИНЕ: Египатски новинар иза решетака од 2016. јер је ширио лажне вести

Foto: Printskrin

Husein je pritvoren u decembru 2016. godine i držan je iza rešetaka pod optužbama da je širio lažne vesti, da je bio deo zabranjene grupe i da je primao novac od stranaca.

Organizacija za ljudska prava Amnesti internešenel je mnogo puta pozivala vlasti Egipta na njegovo oslobađanje, nakon što je tužilaštvo iz Kaira u maju 2019. godine naredilo da se on pusti iz zatvora.

Međutim, nedelju dana kasnije, Egipatsko vrhovno tužilaštvo mu je dodalo još nekoliko optužbi i naredilo novi pritvor.

Oslobađanje Huseina iz zatvora dolazi nekoliko nedelja nakon što je Egipat pristao da obnovi veze sa Katarom, kratko nakon trogodišnjih zamrznutih odnosa s Dohom.

Saudijska Arabija, Egipat, Bahrein i Ujedinjeni Arapski Emirati u junu 2017. godine prekinuli su odnose sa Katarom, navodeći da Doha podržava radikalne islamističke grupe i da je bliska sa rivalom Rijada, Teheranom, što su iz Katara demantovali.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

OSUĐENA NA 50 GODINA ZBOG BIZARNOG ZLOČINA: Ubila trudnicu, pa joj ukrala bebu iz stomaka (VIDEO)