NAVALJNI BRUTALNO VREĐAO ČUVENOG VETERANA: Starca koji je ratovao protiv Hitlera nazvao izdajnikom i sramotom!

Novosti online

05. 02. 2021. u 10:58

RUSKI bloger i opozicionar Aleksej Navaljni izveden je ponovo pred sud, ovog puta zbog klevete na račun veterana Drugog svetskog rata. On je odbacio krivicu i rekao da veterana ne poznaje.

НАВАЉНИ БРУТАЛНО ВРЕЂАО ЧУВЕНОГ ВЕТЕРАНА: Старца који је ратовао против Хитлера назвао издајником и срамотом!

Foto: Pres služba suda

Proces se vodi zbog njegovih komentara na video u kojem veteran Ignat Artmenko izražava podršku izmenama Ustava Rusije.

Tokom ročišta Navaljni je izjavio da uopšte nije upoznat s materijalom u vezi s ovim slučajem i da mu je potrebno vreme da se upozna.

Iako su u sudu konstatovali da je za to imao dovoljno vremena od avgusta, izašlo mu se u susret i bila je određena je jednočasovna pauza. U međuvremenu, saslušanje je nastavljeno.

Sudija je opomenula Navaljnog u trenutku kada je uzeo reč a bio je red na veterana da govori.

NOVO SUĐENjE NAVALjNOM

Opozicionaru Alekseju Navaljnom danas će se održati novo suđenje u Moskvi. Njega je tužio za klevetu veteran otadžbinskog rata Ignjat Artjomenko (95) koga je Navaljni nazvao izdajnikom, lakejom i sramotom jer je podržao preko TV promenu ustava kojom  se omogućava Putinu da i nakon 2024. godine učestvuje u predsedničkim izborima.

Veteran učestvuje u procesu putem video-linka, a Navaljni je sve vreme insistirao da veteran skine epidemiološku masku s lica.

Advokati Navaljnog su tražili da se iz sale udalje svi mediji, saradnici Federalne službe sudskih izvršitelja i straža.

Ročištu prisustvuju i predstavnici britanske i francuske ambasade u Moskvi.

Tim povodom oglasilo se rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

- Pozdravljamo želju britanske, francuske i drugih ambasada da pred sudom podrže veterana Drugog svetskog rata - poručili su u Ministarstvu.

Sud je u avgustu doneo odluku da privremeno obustavi ovaj proces zbog bolesti Navaljnog, koji se tada nalazio u Nemačkoj.

On se 17. januara vratio u Rusiju i tada je na aerodromu u Moksvi uhapšen jer se, kao uslovno osuđeni, nije odazivao na pozive policije.

On je imao dve uslovne osude. Prva je u slučaju „Kirovles“ vezana za proneveru više od 16 miliona rubalja, a druga, u slučaju „Iv Roše“, za krađu od preko 30 miliona rubalja. 

Nakon toga njegove pristalice su organizovale neodobrene proteste u Moskvi i drugim ruskim gradovima.

U međuvremenu, Moskovski sud je doneo odluku da uslovna kazna Navaljnom bude zamenjena zatvorskom kaznom od tri i po godine.

Sudskom procesu prisustvovali su i predstavnici petnaestak zapadnih ambasada, a vodeće zapadne zemlje su posle izricanja presude zatražile od Rusije da opozicionar bude oslobođen.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova je istaklo da prisustvo diplomata u sudu predstavlja politički gest, mešanje u unutrašnje stvari Rusije, kao i da je Zapad tako sam raskrinkao svoje pokušaje obuzdavanja Rusije.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (1)

BORIO SAM SE ZA ŽIVOT, NJIHOV BES JE BIO SVE VEĆI I VEĆI: Nikola Rokvić je jedva izvukao živu glavu 25. dana hodočašća (VIDEO)