PUTIN IGNORIŠE BORELA: Predsednik Rusije neće danas razgovarati sa prvim diplomatom EU

Branko Vlahović - Stalni dopisnik iz Moskve

05. 02. 2021. u 08:59

PREDSEDNIK Rusije Vladimir Putin danas se neće sresti sa prvim diplomatom EU Žozepom Borelom. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov objasnio je da nije bio planiran susret Putina sa Borelom koji je u četvrtak uveče došao u Moskvu na poziv ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova.

ПУТИН ИГНОРИШЕ БОРЕЛА: Председник Русије неће данас разговарати са првим дипломатом ЕУ

Foto AP

Peskov je rekao da Rusija pridaje važnost razgovoru Lavrova i Borela jer su odnosi sa EU u "zamrznutom stanju".Što se tiče  najave da će Borel doći u Moskvu da  saopšti u ime EU "žestoko  saopštenje" oko situacije sa hapšenjem i presudom opozicioneru Alekseju Navaljnom dobiće ništa manje žestok odgovor ministra Lavrova. Analitičari u Moskvi kažu da to što Putin nije  želeo da se sretne sa Borelom pokazuje da Rusija ne želi da menja svoj stav o Navaljnom.

NOVO SUĐENjE NAVALjNOM

Opozicionaru Alekseju Navaljnom danas će se održati novo suđenje u Moskvi. Njega je tužio za klevetu veteran otadžbinskog rata Ignjat Artjomenko (95) koga je Navaljni nazvao izdajnikom, lakejom i sramotom jer je podržao preko TV promenu ustava kojom  se omogućava Putinu da i nakon 2024. godine učestvuje u predsedničkim izborima.

Zbog tog suđenja je nerelno  da se danas organizuje bilo kakav  susret Žozepa Borela sa  Navaljnim.

Lideri Saveta Evrope  u četvrtak su izdali saopštenje u kojem su izrazili žaljenje zbog toga što je Navaljnom zamenjena uslovna kazna u realnu. Osim toga pozvali su ruske vlasti da poštuju ljudska prava.

Žozep Borel/Foto: Arhiva

 

Uoči dolaska u Moskvu Žozep Borel je izjavio da je potreban dijalog sa Rusijom jer je ona i dalje sused i partner prvostepene  važnosti. Borel je objasnio da je dijalog sa Rusijom  važan i zbog toga da bi EU  bila globalni igrač i da ima uticaj na situaciju u Siriji, Libiji, Nagornom Karabahu, Belorusiji i Ukrajini.

Poseta prvog diplomate EU Rusiji prva je posle četiri godine. Bilo je planirano da Borel poseti Moskvu u junu 2020 ali je susret odložen zbog epidemije korone virusa.

Već sada je najavljeno da će EU  raspravljati o hapšenju i presudi Alekseju Navaljnom na zasedanju Saveta za međunarodne  odnose EU zakazanom za 25 i 26 mart.

Žozep Borel je uoči dolaska u Moskvu izrazio želju da se sretne sa zatvorenim  opozicionerom Aleksejom Navaljnim ali mu je portparol Kremlja poručio da se obrati  nadležnima  a to je Federalna  služba  za izvršenje   kazni.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (6)

NAJATRAKTIVNIJA HRVATICA BESNA: E, baš idem!