MICOTAKIS O SPORNIM GRANICAMA: Pregovori sa Turskom krajem februara

Tanjug

04. 02. 2021. u 18:11

GRČKI i turski zvaničnici će se sastati verovatno ponovo krajem februara ili početkom marta kako bi oživeli napore za rešavanje spora oko pomorskih granica, rekao je grčki premijer Kirijakos Micotakis, prenosi grčki list Katimerini.

МИЦОТАКИС О СПОРНИМ ГРАНИЦАМА: Преговори са Турском крајем фебруара

Foto: EPA

"Očekujem u narednih mesec dana, negde krajem februara, početkom marta. To je dobar korak u dobrom smeru," rekao je Micotakis Rojtersu.

Kako se navodi u tekstu Katimerinija, prepreke ostaju, Grčka kaže da će se pozabaviti samo demarkacijom morskih zona u Egejskom i Istočnom Mediteranu, dok Turska kaže da bi trebalo rešavati sva pitanja između dve strane, ukljucujući vazdušni prostor i status nekih grčkih ostrva.

„Turska mora biti dosledna u svom postupanju, ovo ne može biti samo mamac da bi se izbegla rasprava na Savetu EU u martu", rekao je Micotakis.

Grčka, koja je nedavno postigla pomorski sporazum sa Italijom i Egiptom, tvrdi da bi, ukoliko se dve strane ne dogovore, trebalo da upute spor na međunarodni sud.

Foto: Tanjug/AP

Grčka i Turska spore se oko nekoliko decenija starih pitanja, uključujući obim njihovih kontinentalnih granica, preleta u Egejskom moru i etnički podeljenom Kipru.

Od 2002. do 2016. održano je desetak rundi razgovora kako bi pokušali da postave temelje za pune pregovore o razgranicenju pomorskih zona.

Posle četvorogodišnje pauze, produžene sporom zbog preklapanja zahteva za energetskim resursima u Istočnom Mediteranu prošle godine, Grčka i Turska su nastavili razgovore 25. januara.

Poslednji sastanak u Istanbulu, 61. runda, završen je nakon nekoliko sati, ali su obe strane rekle da su se dogovorile da se ponovo sastanu u Atini.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri