ALARM U ITALIJI: Porast broja zaraženih novim sojem virusa

Milica Ostojić, stalni dopisnik iz Rima

04. 02. 2021. u 13:50

ZABRINUTOST raste i Ministarstvo za Zdravlje i Visoki sanitarni institut alarmiraju: mutirani virus iz Brazila nevidljiv je u brzim tampon testovima, a već je evidentan u za sada potvrđenim slučajevima u dva regiona, Abrucu i Umbriji, gde se beleže anomalni slučajevi zaraze.

АЛАРМ У ИТАЛИЈИ: Пораст броја заражених новим сојем вируса

Foto: EPA

Odmah su zone na lokalnom nivou gde je identifikovana brazilska varijanta zaokružene i proglašene crvenim, radi blokiranja širenja te varijante korona virusa, iako su letovi za i iz Brazila već mesec dana ukinuti, ali je krenulo anomalno povećanje zaraze u nekim sredinama.

Engleska varijanta se tako već raširila, a sada se registruje i južnoafrička, obe se šire mnogo brže od sadašnje autohtone u Italiji, u Umbriji su izdvojena 3 slučaja brazilskog virusa, u Abrucu 2.

Problem se opasno uvećava, saopštava virolog sa Univerziteta u Milanu Frančesko Brokolo „jer brzi tampon test ne registruje ove varijante, jednostavno ih ne prepoznaje i zaprepoznavanje takvih novozaraženih potreban je molekularni test“.

Zabrinutost raste jer se svakodnevno identifikuju novi slučajevi novih varijanti virusa i neobičan porast zaraženih u nekim zonama u razlilčitim regionima iako bez ikakvog direktnog kontakta sa osobama pridošlim iz tih zemalja u proteklim sedmicama.

U Abrucu je ukupno novozaraženih 449 novih slučajeva što predstavlja najviši porast u 2021. godini i među najvećim brojem porasta u poslednja dva meseca, u Umbriji Danijela  Franćiši direktor za infektivne bolesti bolnice u Peruđi primećuje da se uvećava brazilska varijanta i zato i raste broj novozaraženih.

U Lombardiji u mestu Vareze izlovan je i prvi slučaj južnoafričke varijane, au Mantovi i Kremi po 4 slučaja engleske varijante, bez ikakvih kontakata sa Velikom Britanijom.

Naredba sanitarnih vlasti je da se što više i brže ulazi u trag novim varijantama jer je evidentno da se nešto neobično događa, da ne bude kasno kada ove podmukle i opasne varijante, koje su mnogo brže razvijaju, postanu nešto što može da izmakne kontroli.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju