NIKAKVE REPRESIJE NEMA U RUSIJI: Peskov odgovorio dušebrižnicima - postoje samo mere protiv onih koji krše zakon

Novosti online

04. 02. 2021. u 11:36

NIKAKVE represije u Rusiji nema, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov. Postoje samo mere koje se primenjuju protiv onih koji na neodobrenim protestima krše zakon, dodao je on.

НИКАКВЕ РЕПРЕСИЈЕ НЕМА У РУСИЈИ: Песков одговорио душебрижницима - постоје само мере против оних који крше закон

Foto MK.RU

- Nikakvih represija nema. Ima mera koje primenjuje policija prema onima koji krše zakon, prema učesnicima neodobrenih protesta. Neki od njih su to radili svojevoljno, neki kao žrtve podstrekača, koji su širili svakakve pozive  za učešće na tim protestima. Oni su učestvovali i njih je za vreme protesta privela policija i garda - rekao je Peskov novinarima.

Komentar novinara o masovnim represijama u Rusiji Peskov je okarakterisao kao preteran.

- Stalno zaboravljate da je tokom neodobrenih protesta bilo brojnih direktnih napada na policiju i da je to bio razlog za primenu oštrih, ali ruskim zakonom predviđenih, kontramera - naveo je Peskov.

On je rekao da predsednik Rusije na ljude koji izlaze na neodobrene demonstracije ali protestuju mirno gleda pre svega kao na državljane Rusije, ali i kao na one koji krše zakon.

Podsetimo, Navaljni  se 17. januara vratio s lečenja u Nemačkoj u Rusiju i na aerodromu u Moskvi je uhapšen jer se, iako na uslovnoj slobodi, nije odazivao na pozive policije.

Nakon toga njegove pristalice su organizovale neodobrene proteste u Moskvi i drugim ruskim gradovima.

U međuvremenu, Moskovski sud je doneo odluku da uslovna kazna Navaljnom bude zamenjena zatvorskom kaznom od tri i po godine.

Sudskom procesu prisustvovali su i predstavnici petnaestak zapadnih ambasada, a vodeće zapadne zemlje su posle izricanja presude momentalno od Rusije tražile da opozicionar bude oslobođen.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova je istaklo da prisustvo diplomata u sudu predstavlja politički gest, mešanje u unutrašnje stvari Rusije, kao i da je Zapad tako sam raskrinkao svoje pokušaje obuzdavanja Rusije.

Navaljni je imao dve uslovne osude. Prva je u slučaju „Kirovles“ vezana za proneveru više od 16 miliona rubalja, a druga, u slučaju „Iv Roše“, za krađu od preko 30 miliona rubalja. 

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

POLARNI MEDVEDI: Simboli Arktika i naše odgovornosti