ILON MASK KONTROLIŠE ČETVRTINU SVIH SATELITA: NJegovi planovi se ovde ne završavaju (VIDEO)

Novosti onlajn

03. 02. 2021. u 18:57

ŠEF kompanije "Spejs iks", Ilon Mask, sada kontroliše četvrtinu svih aktivnih satelita koji se nalaze u Zemljinoj orbiti.

ИЛОН МАСК КОНТРОЛИШЕ ЧЕТВРТИНУ СВИХ САТЕЛИТА: Његови планови се овде не завршавају (ВИДЕО)

Foto: Tanjug/AP

U poslednje dve godine, "Spejs iks" je lansirao na desetine satelita, a raketa "falkon 9" će naredne nedelje poslati u svemir još 60 satelita Starlink, iz Nasinog Svemirskog centra Kenedi na Floridi, čime će njihov ukupan broj premašiti 1.000.

Plan je da se stvori "sazvežđe" od 40.000 satelita koji će obezbediti Zemlji brzi internet u svim krajevima sveta, piše Indipendent.

Analiza pokazuje da se trenutno u orbiti nalazi 946 Starlinkovih satelita koji čine 27,3 odsto svih aktivnih takvih letelica. Ako nastave tim tempom, kako prenosi Independent, već sledeće godine Starlink bi mogao da čini polovinu svih satelita u Zemljinoj orbiti.

Takođe, od svih lansiranja raketa na svetu, misije Starlinka čine petinu. Maskove rakete lansiraju satelite i za druge mušterije, ali takođe dostavljaju određene terete za posadu na Međunarodnoj svemirskoj stanici.

Starlink nije jedini projekat kojim se nastoji da se obezbedi brzi internet svim građanima na Zemlji, već to čini i kompanija "OneWeb" koja im je velika konkurencija.

Primera radi, "OneWeb" želi da do kraja 2022. godine u orbiti ima "flotu" od 648 satelita, od željenih 7.000.

"Spejs iks" ima dozvolu da lansira 12.000 satelita u nižim slojevima orbite, a nada se da će imati sazvežđe od 40.000 ukoliko to odobre nadležna tela pod podrškom UN.

Mask, koji je postao početkom godine najbogatiji čovek sveta sa bogastvom procenjenim na 200 milijardu dolara, izazvao je kontroverze kada je rekao da njegova kompanija neće priznati međunarodno pravo na Marsu.

(Kurir)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)