REGISTROVANA VEĆ U 16 ZEMALJA: Rusija će obezbediti vakcinu za oko 700 miliona ljudi

Novosti onlajn

02. 02. 2021. u 19:19

RUSIJA će ove godine obezbediti vakcinu „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) za oko 700 miliona ljudi, izjavio je direktor Ruskog fonda za direktne investicije Kiril Dmitrijev.

РЕГИСТРОВАНА ВЕЋ У 16 ЗЕМАЉА: Русија ће обезбедити вакцину за око 700 милиона људи

Foto: EPA

- Postoje neka ograničenja kada se radi o proizvodnji, zbog čega ćemo, najverovatnije, moći da obezbedimo vakcine za otprilike samo 700 miliona ljudi - rekao je Dmitrijev u intervjuu RT.

Takođe je dodao da će zemlje, koje tek sada odluče da kupe rusku vakcinu, moći da je dobiju u maju ili junu.

- Nećemo biti jedini dobavljač vakcina. Treba da postoji portfolio različitih vakcina. I mi radimo sa drugim proizvođačima, na primer sa 'Astra zeneka' kako bi povećali efikasnost njihove vakcine. Verujemo da je saradnja sa drugim proizvođačima veoma važna - istakao je Dmitrijev.

Istovremeno je izrazio nadu da će do aprila-maja ove godine Rusija uspeti da maksimalno poveća proizvodne kapacitete u inostranstvu.

Prema njegovim procenama, masovna vakcinacija u Rusiji završiće se, najverovatnije, u junu.

- Pretpostavljamo da će SAD i Evropa završiti vakcinaciju do septembra ove godine. Mnoge druge zemlje će vakcinisati stanovništvo i ove i sledeće godine - smatra stručnjak.

Prema podacima RFPI, vakcina „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) registrovana je u 16 zemalja: Rusiji, Belorusiji, Srbiji, Argentini, Boliviji, Alžiru, Palestini, Venecueli, Paragvaju, Turkmenistanu, Mađarskoj, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Iranu, Republici Gvineji, Tunisu i u Jermeniji. Takođe je u SZO pokrenut proces registracije vakcine na teritoriji EU.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri