EVROPA TRAŽI "SVOJE" DOZE: Upozorenje predsednice Evropske komisije proizvođačima vakcine protiv kovida

Goran Čvorović - stalni dopisnik iz Pariza

26. 01. 2021. u 22:15

PREDSEDNICA Evropske komisije Ursula fon der Lajen upozorila je juče proizvođače vakcina protiv kovida da moraju da ispoštuju preuzete obaveze.

ЕВРОПА ТРАЖИ СВОЈЕ ДОЗЕ: Упозорење председнице Европске комисије произвођачима вакцине против ковида

Foto Tanjug-AP

- Evropa je investirala milijarde da bi se razvile prve vakcine i stvorilo istinsko zajednično svetsko dobro. Sada firme moraju da ispune obećanja - istakla je šefica evropske izvršne vlasti, dok se Evropa i svet suočavaju sa smanjenom isporukom naručenih doza, jer su laboratorije, očigledno, u trci za unosnim ugovorima precenile sopstvene mogućnosti.

Istovremeno, nastavljaju da kruže mnogobrojne kontradiktornosti oko vakcina, a tome su doprinele i poslednje vesti da bi efikasnost cepiva u slučaju novih varijanti mogla da opadne i do 40 odsto. Predsednik francuskog Naučnog saveta Žan-Fransoa Delfresi je istakao da se s tim u vezi oslonio na istraživanje američkog imunologa Majkla Nasencvajga. Ispostavilo se, međutim, da se to odnosi na mali broj ljudi, ispitivanjem "in vitro" i to na sekvencama virusa, dok bi opšta zaštita trebalo da bude zadovoljavajuća. Ipak, ništa se još pouzdano u tom smislu ne zna.

Da bi umirila tržište, "Moderna" je odmah izašla s porukom da vakcine ove laboratorije "štite protiv do sada otkrivenih varijanti". Međutim, i sami su doprineli kontradikcijama, porukom da će raditi na tome da još povećaju zaštitu protiv mutiranih verzija. Drugim rečima, efikasno cepivo će učiniti još efikasnijim.

Neki građani sada postavljaju pitanje da li da se odmah vakcinišu, ili da čekaju "obnovljene" verzije. "Fajzer" je, inače, odavno stavio do znanja da je njihovo cepivo efikasno i protiv britanskog soja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna