NAVALJNI VEČERAS SLEĆE U MOSKVU: Opozicija mu sprema doček, moguće hapšenje čim kroči u Rusiju

Branko Vlahović -Stalni dopisnik iz Moskve

17. 01. 2021. u 11:33

НАВАЉНИ ВЕЧЕРАС СЛЕЋЕ У МОСКВУ: Опозиција му спрема дочек, могуће хапшење чим крочи у Русију

Foto: Arhiva VN

VEČERAS na moskovski aerodrom ,,Vnukovo,, iz Berlina bi trebao da stigne Aleksej Navaljni koji je mesecima bio u centru pažnje jer su na Zapadu tvrdili da je otrovan a u Rusiji da je sve to igra zapadnih službi.

Oko hiljadu i po poklonika opozicionara Alekseja Navaljnog najavilo je preko Interneta da će doći da ga sačeka  na  moskovskom aerodromu Vnukovo večeras u 19,20 sati kad je po redu letenja  planiran dolazak iz Berlina aviona ruske kompanije ,,Pobeda,,. Navaljni je mesecima bio u centru pažnje jer su na Zapadu tvrdili da je otrovan u Sibiru a u Rusiji da je sve to igra zapadnih službi.

Hoće li vlasti dozvoliti da se povratak  Navaljnog pretvori u svojevrsni miting tek će se videti. Preko određenih ruskih sajtova se podgreva atmosfera jer  je ,,Rosbalt,, objavio da je u Sankt Peterburgu zadržan  koordinator tamošnjeg štaba Navaljnog i nekoliko njegovih pristalica. NJima nije dopušteno da putuju u Moskvu. Takođe nije dozvoljeno na  aerodromu ,,Pulkovo,, u Sankt Peterburgu da poleti za Moskvu fotoreporter ,,Medijazone,, David  Frenkel.

Da dočekaju Navaljnog iz  Novosibirska i Tomska poleteli su  poslanici tamošnjih  skupština koji su u lokalnim  štabovima  Navaljnog.

Vest da se lider ,,male opozicije,, Aleksej  Navaljni vraća 17. januara iz Nemačke u Moskvu izazvala je brojne  komentare u moskovskim medijima. Najviše se govori o tome  hoće li vlasti  uhapsiti Navaljnog ili  će ga pustiti da ode kući.Neki prognoziraju da   aerodrom u Moskvi može u nedelju uveče biti  zatvoren za sletanje i poletanje pa bi on  sleteo na  neki drugo aerodrom. Ali sve su to nagađanja onih koji stvarno misle da je Aleksej  Navaljni glavni Putinov protivnik. Na drugoj strani neki tvrde da Kremlj ne  želi da od  Navaljnog pravi moskovskog Nelsona  Mendelu.

Ruska Federalna  služba za izvršenje  kazni insistira da se Aleksej  Navaljni uhapsi odmah po dolasku na moskovski aerodrom, pre nego što sud odluči hoće li mu uslovnu   kaznu pretvoriti u zatvorsku. U  Federalnoj  službi za  izvršenje kazni objašnjavaju da   posle  izlaska iz  bolnice 23 septembra  2020 Aleksej Navaljni nije saopštio gde se nalazi što je morao da učini..

U decembru 2014 Navaljnog i njegovog brata osudili su zbog toga što su prevarom uzeli od kompanije "Iv  Roše" 26,8 miliona  rubalja.

Posle  lečenja i  rehabilitacije Navaljni je odlučio da se vrati u domovinu  mada je bilo   priča kako  će zatražiti  azil u Nemačkoj. On je te priče  demantovao tvrdeći da je u inostranstvu bio na lečenju a nije imao namere da emigrira.

Foto: Tanjug

- Rusija je moja zemlja a Moskva moj grad i  ja ću se vratiti jer sam se zaželeo svoje  zemlje, kazao je Navaljni.

Kad  je on saopštio da će se vratiti u Rusiju njega su u telefonskim razgovorima pokušali  da ubede neki bogati ruski  emigranti da odustane. Milijarder  Mihail Hodorkovski mu je kazao da mu se divi na hrabrosti ali  bi mu savetovao da odustane od povratka u Moskvu  jer su  velike šanse da završi u zatvoru.

Jevgenij Čičvarkin  koji se obogatio na prodaji  mobilnih telefona , a zatim je 2009.   emigrirao u  Englesku kazao je Navaljnom da mu je odluka o povratku u Rusiju jako rizična  i da se to ne isplati jer život je ipak jedan. Čičvarkin kaže da je Navaljni bio svestan  rizika da ga kad sleti na aerodrom avionom kompanije "Pobeda" bude uhapšen.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

vladimir

17.01.2021. 17:09

Nevaljani je mafijaš, robijaš i kriminalac koji je prevario svoju firmu "Kirvoles" dok je radio kao savetnik Nikite Beliha guvernera Kirovske oblasti za 500 000 dolara drvene građe , zbog čega je 2014. Osuđen na 5 godina zatvora. Dok je on i njegov brat zbog prevare Francuske kozmetičke kompanije " Iv Roše" osuđen uslovno a njegov brat Oleg na 3 godine robije. Na snimku sa aerodroma Nevaljani ne nosi ništa u rukama. Njegov pomoćnik se pojavljuje iza nekog stuba i nosi čašu " čaja" . U toku nošenja napitka mogao je staviti bilo šta drugo u čašu čaja ili zameniti kesice. Znači da je pomoćnik prvi osumnjičen jer je jedini znao kome nosi čaj. Drugo nervno paralitički BOt uvek su jako smrtonosni. Među njima je iz klase VX i bojni otrov " novičok". Koji je toliko otrovan da mu je smrtna doza 0,0001 gr. Klasu otrova VX ( nervno paralitički) izmislio je engleski naučnik dr. Rajan Gnosh 1961. god. VX ili O-etil-S{ 2- (dilzopropilamino)etil}metilfosfotioat . U tu grupu nervno paralitički BOt spadaju i poznati tabun , sarin i soman a ima ih još. Englezi su ovaj bojni otrov prodali (dali) Amerikancima koji su počeli i njegovu industrijsku) proizvodnju. Iskoristili su ga 1965. U Vijetnamu kao i BOt BZ čime su iste godine otrovali 146000 Vijetnamaca. BOt VX je po viskoznosti fizički sličan motornom ulju i vrlo se teško uklanja sa kontaminiranih mesta i prilično dugo traje. Moj Zaključak je da je mala ili nikakva mogućnost tako male količine izdvojiti da se neko otruje a ne umre. Ovoliko malu smrtnu dozu retko bi se ko usudio nositi sa sobom znajući kakve posledice mogu nastati. Postoje i biljni otrovi koji su smrtonosni u malim količinama. Kao što je Ricin (iz ricinusovog semena) , Strihnin koji uglavnom truju ili uspavljuju životinje, mrazovac, Drvo smrti,oleander, itd. Postoje i smrtonosne gljive (zelena pupavka) čija je smrtna doza 1,2 mg/kg. Biološe otrove poseduju skoro sve zemlje koje mogu biti povubni za čovečanstvo. Siptomi trovanja koje je imao Nevaljani mogu biti bilo koji sličan otrov ako je zaista u pitanju otrov , ili je kao i obično nameštaljka zapada kao povod neke pripreme sankcija ili slične gluposti koju smo unazad godinama gledali više puta. Ovo sa flašicom za vodu ne mogu čak ni deca poverovati. Svi koji su flašicu dirali već bi davno bili mrtvi a kamo li toliki put preneti bez zaštite. Ovu izmišljotinu mogu poturiti samo agenti BND, CIA , MI-6, MOSAD, a ima i stotine plaćenika. Treba misliti svojom glavom. U svakoj zemlji bih bio uhapšen zbog zlodela koje je počinio pljačkajući svoju firmu. Vara se da je van zakona jer ga štite neprijatelji Rusije. Odmah da odsluži robiju na koju je osuđen