NAVALJNI VEČERAS SLEĆE U MOSKVU: Opozicija mu sprema doček, moguće hapšenje čim kroči u Rusiju

VEČERAS na moskovski aerodrom ,,Vnukovo,, iz Berlina bi trebao da stigne Aleksej Navaljni koji je mesecima bio u centru pažnje jer su na Zapadu tvrdili da je otrovan a u Rusiji da je sve to igra zapadnih službi.

НАВАЉНИ ВЕЧЕРАС СЛЕЋЕ У МОСКВУ: Опозиција му спрема дочек, могуће хапшење чим крочи у Русију

Foto: Arhiva VN

Oko hiljadu i po poklonika opozicionara Alekseja Navaljnog najavilo je preko Interneta da će doći da ga sačeka  na  moskovskom aerodromu Vnukovo večeras u 19,20 sati kad je po redu letenja  planiran dolazak iz Berlina aviona ruske kompanije ,,Pobeda,,. Navaljni je mesecima bio u centru pažnje jer su na Zapadu tvrdili da je otrovan u Sibiru a u Rusiji da je sve to igra zapadnih službi.

Hoće li vlasti dozvoliti da se povratak  Navaljnog pretvori u svojevrsni miting tek će se videti. Preko određenih ruskih sajtova se podgreva atmosfera jer  je ,,Rosbalt,, objavio da je u Sankt Peterburgu zadržan  koordinator tamošnjeg štaba Navaljnog i nekoliko njegovih pristalica. Njima nije dopušteno da putuju u Moskvu. Takođe nije dozvoljeno na  aerodromu ,,Pulkovo,, u Sankt Peterburgu da poleti za Moskvu fotoreporter ,,Medijazone,, David  Frenkel.

Da dočekaju Navaljnog iz  Novosibirska i Tomska poleteli su  poslanici tamošnjih  skupština koji su u lokalnim  štabovima  Navaljnog.

Vest da se lider ,,male opozicije,, Aleksej  Navaljni vraća 17. januara iz Nemačke u Moskvu izazvala je brojne  komentare u moskovskim medijima. Najviše se govori o tome  hoće li vlasti  uhapsiti Navaljnog ili  će ga pustiti da ode kući.Neki prognoziraju da   aerodrom u Moskvi može u nedelju uveče biti  zatvoren za sletanje i poletanje pa bi on  sleteo na  neki drugo aerodrom. Ali sve su to nagađanja onih koji stvarno misle da je Aleksej  Navaljni glavni Putinov protivnik. Na drugoj strani neki tvrde da Kremlj ne  želi da od  Navaljnog pravi moskovskog Nelsona  Mendelu.

Ruska Federalna  služba za izvršenje  kazni insistira da se Aleksej  Navaljni uhapsi odmah po dolasku na moskovski aerodrom, pre nego što sud odluči hoće li mu uslovnu   kaznu pretvoriti u zatvorsku. U  Federalnoj  službi za  izvršenje kazni objašnjavaju da   posle  izlaska iz  bolnice 23 septembra  2020 Aleksej Navaljni nije saopštio gde se nalazi što je morao da učini..

U decembru 2014 Navaljnog i njegovog brata osudili su zbog toga što su prevarom uzeli od kompanije "Iv  Roše" 26,8 miliona  rubalja.

Posle  lečenja i  rehabilitacije Navaljni je odlučio da se vrati u domovinu  mada je bilo   priča kako  će zatražiti  azil u Nemačkoj. On je te priče  demantovao tvrdeći da je u inostranstvu bio na lečenju a nije imao namere da emigrira.

Foto: Tanjug

- Rusija je moja zemlja a Moskva moj grad i  ja ću se vratiti jer sam se zaželeo svoje  zemlje, kazao je Navaljni.

Kad  je on saopštio da će se vratiti u Rusiju njega su u telefonskim razgovorima pokušali  da ubede neki bogati ruski  emigranti da odustane. Milijarder  Mihail Hodorkovski mu je kazao da mu se divi na hrabrosti ali  bi mu savetovao da odustane od povratka u Moskvu  jer su  velike šanse da završi u zatvoru.

Jevgenij Čičvarkin  koji se obogatio na prodaji  mobilnih telefona , a zatim je 2009.   emigrirao u  Englesku kazao je Navaljnom da mu je odluka o povratku u Rusiju jako rizična  i da se to ne isplati jer život je ipak jedan. Čičvarkin kaže da je Navaljni bio svestan  rizika da ga kad sleti na aerodrom avionom kompanije "Pobeda" bude uhapšen.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (3)

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja