REKLI "NE" RUSIMA: Brazil odbio zahtev za hitnu upotrebu vakcine Sputnjik V

Tanjug

17. 01. 2021. u 08:34

BRAZILSKA nacionalna agencija za nadzor zdravlja (Anvisa) odbila je zahtev za odobrenje ruske vakcine Sputnik V protiv kovid-19 za hitnu upotrebu u Brazilu.

РЕКЛИ НЕ РУСИМА: Бразил одбио захтев за хитну употребу вакцине Спутњик V

Foto: AP

Prema obaveštenju agencije, zahtev nije u skladu sa minimalnim kriterijumima za ovaj zadatak, prenosi Tas s.

- Zahtev je vraćen kompaniji Uniao Kimiki, jer nije u skladu sa minimalnim kriterijumima - posebno zbog nedostatka dozvole za treću fazu kliničkih ispitivanja, kao i u vezi sa pitanjem koje se bavi naprednim proizvodnim metodama - navodi se na veb stranici agencije.

Krajem decembra, Uniao Kimika, partner Ruskog fonda za direktna ulaganja, kontaktirao je Anvisu tražeći dozvolu za sprovođenje treće faze kliničkih ispitivanja vakcine Sputnjik V u Brazilu.

Agencija je tada navela da bi, s obzirom na prethodno iskustvo sa pregledom takvih prijava, odluka mogla biti doneta u roku od 72 sata. Međutim, kasnije je agencija zatražila dodatne informacije o vakcini, navodi Tas s.

Uniao Kimika i ruski fond podneli su u petak zahtev za hitnu upotrebu 10 miliona doza Sputnjika V u Brazilu.

- Uniao Kimika veruje da, kao odgovor na eskalaciju pandemije kovid-19 u Brazilu i ostatku sveta, država i privredni subjekti moraju preduzeti sve napore u borbi protiv nje, uključujući preduzimanje hitnih i vanrednih mera, opravdanih urgentnim potrebama u ovom važnom trenutku - saopštila je tada kompanija.

Početkom januara, Uniao Kimika je dobio ćelijski materijal za proizvodnju vakcine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati