POČINJE IZBOR NASLEDNIKA MERKELOVE: Nemačka na prekretnici, evo ko su kandidati

Novosti online

16. 01. 2021. u 07:59

STRANKA nemačke kancelarke Angele Merkel je započela virtuelnu stranačku konvenciju, dan uoči ključnog glasanja koji će biti prvi korak ka izboru njenog naslednika.

ПОЧИЊЕ ИЗБОР НАСЛЕДНИКА МЕРКЕЛОВЕ: Немачка на прекретници, ево ко су кандидати

Foto AP

Merkel je u uvodnom obraćanju pozvala na jedinstvo članova stranke i poručila kako želi da stranku dalje vodi tim, a ne pojedinac. 

- Nadam se da će biti izabran tim koji će u svoje ruke preuzeti sudbinu naše ponosne stranke i sarađivati sa svim članovima kako bi se pronašli pravi odgovori na zadatke budućnosti - rekla je nemačka kancelarka. 

Trka za čelno mesto Hrišćansko-demokratske unije (CDU) je neizvesna, a vodi se između tri muškarca: Armina Lašet, premijera najmnogoljudnije nemačke savezne države Severne Rajne-Vestfalije, korporativnog advokata Fridriha Merca i stručnjaka za spoljnu politiku Norberta Retgena.

Glasanje u subotu događa se na početku ključne godine za nemačku politiku – u septembru se održavaju parlamentarni izbori, a Merkel planira da ode u političku penziju nakon svog trenutnog, četvrtog mandata na čelu najveće države Evropske unije. 

Budući čelnik CDU-a tradicionalno je kandidat i za budućeg nemačkog kancelara te stranke i sestrinske bavarske Hrišćansko-socijalne unije (CSU).

Ali ove godine se po prvi put kao kandidat za kancelara spominje i čelnik te manje partnerske stranke Markus Seder, trenutni bavarski premijer i jedan od najpopularnijih političara u Nemačkoj. 

(Indeks)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (1)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove