NAJAVLJEN IMPIČMENT BAJDENA: Novi predsednik SAD još nije ni stupio na funkciju, a već ga smenjuju (VIDEO)

Novosti online

14. 01. 2021. u 15:21

НАЈАВЉЕН ИМПИЧМЕНТ БАЈДЕНА: Нови председник САД још није ни ступио на функцију, а већ га смењују (ВИДЕО)

Foto AP

KONGRESMEN Mardžori Tejlor Grin iz DŽordžije obavezala se da će pokrenuti član o impičmentu protiv DŽoa Bajdena na samom početku njegovog prvog mandata u Beloj Kući, kopirajući potez demokrata koji su to radili odlazećem američkom predsedniku Donaldu Trampu.

Ona je rekla da će se zalagati za impičment dan nakon Bajdenove inauguracije 20. januara, dodajući da je ponosna što je glas republikanskih birača koji su ignorisani.

- Želela bih da najavim u ime američkog naroda, moramo biti sigurni da se naši lideri ponašaju odgovorno, te ću 21. januara podneti član o opozivu DŽoa Bajdena - rekla je kongresmenka za NJuzmaks.

- Ne možemo da imamo predsednika Sjedinjenih Država koji je spreman da zloupotrebi moć Predsedništva i da ga lako potkupe strane vlade, kineske kompanije, ukrajinske kompanije - dodala je ona.

Tejlor Grin nije navela na osnovu čega će pokušati da sprovede impičment, ali pozivajući se na navode o korupciji Bajdena i njegovog sina Hantera, koji su prethodili njegovoj pobedi na izborima 2020, ona predviđa da će novi predsednik zloupotrebiti moć Predsedništva.

Iako se većina impičmenta u istoriji SAD-a odnosila na navodne zločine počinjene dok su bili na funkciji, retko su zvaničnici opozivani zbog nedozvoljenog ponašanja pre nego što su ušli u vlast, navodi Kongresna istraživačka služba.

Uprkos upitnim šansama za uspeh, pretnja Mardžori Tejlor Grin opozivom uveliko liči na sličan napor demokrata tokom Trampovih ranih meseci na funkciji.

U julu 2017. godine, dvojica kongresmena Bred Šerman iz Kalifornije i Al Grin iz Teksasa podneli su član o opozivu optužujući predsednika za ometanje pravde zbog otpuštanja direktora FBI DŽejmsa Komija. Sa republikanskom većinom u Predstavničkom domu u to vreme, taj pokušaj se nije pomerio sa početne tačke, što je ishod koji bi mogao da se ponovi, jer je trenutno Kongres pod kontrolom demokrata i sasvim je sigurno da će oboriti bilo kakav pokušaj opoziva Bajdena.

Mardžori Tejlor Grin pobedila je na novembarskim izborima svog suparnika iz redova demokrata, a iako ju je Tramp predstavio kao buduću republikansku zvezdu, mnogi su kritikovali njene ranije izjave podrške teorija zavere, kao i komentare koje smatraju antisemitskim i islamofobičnim.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

sve im se baš ostvaruje

14.01.2021. 15:30

Zar to nije bio plan od početka? Čak je i Bajden rekao da će prepustiti Kamali da vlada ako im se mišljena sukobe (naveo primer kad je on bio podpredsednik u Obaminoj administraciji, osim što je on sad predsednik i koja je logika da on odstupi, to je čudno - kao i sve oko ovih izbora uostalom). Zašto nije Kamala mogla redovnim putem da bude izabrana za prvu predsednicu SAD nego ovim igrarijama? Na kraju sve ove šarade je jasno da su "izbori" prevaziđena stvar. Građani zapravo ništa ne odlučuju.