ŽESTOKE BORBE NA SEVERU SIRIJE: DŽihadisti se kolju među sobom, zaratili Islamska država i Hajat Tahrir al-Šam

Novosti online/Đ. M.

12. 01. 2021. u 22:35

ЖЕСТОКЕ БОРБЕ НА СЕВЕРУ СИРИЈЕ: Џихадисти се кољу међу собом, заратили Исламска држава и Хајат Тахрир ал-Шам

Foto: AP Photo via militant website, File

ŽESTOKE borbe vode se na severu Sirije, gde su se sukobile dve najveće džihadističke grupacije - Hajat Tahrir al-Šam (HTŠ) i Islamska država (ID).

Sukob je počeo u blizini turske granice, nakon što su pripadnici Hajat Tahrir al-Šama napali jedinicu Islamske države, javlja libanski portal Al Masdar.

Pripadnici HTŠ su usmerili napad na položaje ID nedaleko od grada Salkib, i tom prilikom su naneli teške gubitke svojoj sabraći po ekstremizmu.

U inicijalnom napadu su ubijena najmanje trojica pripadnika Islamske države, ali sukobi i dalje traju tako da je gotovo sigurno da će broj žrtava rasti.

Iako su duž vremenski period bili ujedinjeni u borbi protiv legitimne vlade u Damasku i predsednika Bašara al Asada, poslednjih nekoliko godina dve grupacije su u sukobu koji s vremena na vreme postane izuzetno nasilan.

Vođstvo Hajat Tahrir al-Šama, na čelu sa Abu Mohamedom al-DŽolanijem, je pokušalo da rebrendira svoju džihadističku organizaciju kako bi se distancirali od ID i Al Kaide i stekli politički legitimitet.

Ta kampanja je u potpunosti zakazala, pa ih čak i na zapadu i dalje smatraju "samo" džihadističkom organizacijom.

Više informacija o ratu u Siriji i situaciji na Bliskom istoku možete pročitati KLIKOM OVDE.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)