KINESKA STUDIJA: Dve trećine teško obolelih od korone i pola godine nakon infekcije oseća posledice

Tanjug

12. 01. 2021. u 09:00

КИНЕСКА СТУДИЈА: Две трећине тешко оболелих од короне и пола године након инфекције осећа последице

Foto: Depositphoto

PREMA novoj kineskoj studiji dve trećine teško obolelih od korona virusa i pola godine nakon infekcije pate od posledica bolesti.

Nova studija sugeriše da čak i oni koji su prebrodili infekciju i koji zvanično važe kao izlečeni često su sve samo ne - zaista zdravi, prenosi DW.

Bolovi u mišićima, umor i psihičke smetnje poput anksioznosti i depresije su najčešće dugoročne posledice zaraze virusom SARS-CoV2, tvrdi se u studiji objavljenoj u stručnom časopisu Lancet.

Prema studiji, dve trećine pacijenata koji su bili na bolničkom lečenju zbog infekcije korona virusom i šest meseci nakon što su preležali bolest imaju više simptoma koji ukazuju na posledice bolesti.

Naučnici su posmatrali 1.733 inficirana pacijenta, koji su otpušteni iz Đin Jin-tan bolnice u kineskom Vuhanu, gde je navodno izbila zararza korona virusom, od 7. januara do 29. maja 2020. godine.

Prosečna starost ispitanika bila je 57 godina, 52 procenta su bili muškarci, a 48 procenata žene. Najveći broj pacijenata (1.172) zavisio je od dodatnog snabdevanja kiseonikom.

Pacijenti su još jednom pregledani u periodu od juna do septembra prošle godine. Naučnici su pomoću upitnika, laboratorijskih testova i testova opterećenja otkrili kod 76 odsto ispitanika najmanje jedan simptom koji prati pacijente nakon preležane bolesti.

Umor i slabost u mišićima prijavilo je 63 odsto pacijenata, 26 procenata ima problema sa snom, a 23 pocenta pati od anksioznosti ili depresije. Naučnici su došli do saznanja da žene više pate od psihičkih posledica nego muškarci.

Laboratorijski nalazi su pri tom pokazali da je kod 13 odsto pacijenata, kod kojih su bubrezi tokom boravka u bolnici funkiconisali normalno, naknadni pregled pokazao smanjenu funkciju bubrega.

Kod posebno teškio obolelih pacijenata mesecima kasnije uočena je smanjena funkcija rada pluća sa otežanim snabdevanjem tela kiseonikom.

Rad kineskih naučnika poklapa se sa rezultatima dosadašnjih studija o dugoročnim posledicama Kovida-19, ali naučnici uprkos tome upozoravaju na neke propuste u ovoj studiji, na primer da je u grupi koja je posmatrana bio relativno mali udeo ispitanika sa hroničnim bolestima pluća i srca, kao i da u studiji nisu u obzir uzeti pacijenti sa lakšim simptomima bolesti.

„Ova činjenica može iskriviti broj onih koji pate od dugoročnih posledica Kovida-19“, kaže Jerdis Fromhodl, načelnica odeljenja za respiratorne bolesti i alergije u MEDIAN klinici Hajligendam.

Ona ukazuje da pored pacijenata koji infekciju skoro i ne primete i onih koji završe na intezivnoj nezi, postoji još jedna grupa, a to su pacijenti koji dožive blaži tok bolesti, možda samo na kratko budu u bolnici i onda nakon jednog do tri meseca dobiju simptome.

I Fromhold, kao i kineski lekari, govori o osećanju umora i slabosti mišića kao kasnim posledicama infekcije.

Ali, i pacijenti sa neurološkim problemima, bolovima u zglobovima i gubljenjem kose javljaju se doktorki Fromhold. LJudi su pre svega esktremno nesigurni, jer ne razumeju šta se s njima zapravo događa.

„LJudi, koji su imali blaži tok bolesti i naknadno počnu da pate od posledica infekcije, često ne znaju kome da se obrate“, kaže Fromhold. Ona ističe da je upravo zato veoma važno da se objasni koji simptomi mogu da se jave.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)