REDAK SNIMAK BORBI U SIRIJI: Iranski gardisti ruskim „snajperskim“ granatama raznose teroriste u Alepu (VIDEO)

Novosti online/Đ. M.

11. 01. 2021. u 15:23

РЕДАК СНИМАК БОРБИ У СИРИЈИ: Ирански гардисти руским „снајперским“ гранатама разносе терористе у Алепу (ВИДЕО)

Foto: Tviter

IRANSKI novinar Mahdi Bahtijari je na svom tviter nalogu objavio do sada neviđeni snimak ratnih dejstava u okolini Alepa.

Na snimku se vide pripadnici Korpusa čuvara Islamske revolucije (Iranske revolucionarne garde), tokom artiljerijske paljbe na terorističke položaje „krasnopoljem“ - „pametnim“ granatama ruske proizvodnje.

Snimak je najverovatnije nastao 2018. godine, a zanimljiv je iz više razloga. Prvo, iranske snage, pogotovo Revolucionarna garda, su izuzetno retko snimane tokom borbi u Siriji, za razliku od Rusa i Asadovih boraca, i postoji malo video materijala njihovih dejstava.

Takođe, snimci na kojima se vidi ubitačno dejstvo „krasnopolja“ su takođe poprilično retki.

"Krasnopolj" je navođeni artiljerijski sistem koji omogućava izuzetno preciznu paljbu po položajima neprijatelja, nakon njihovog označavanja od strane vojnika sa laserskim dezignatorom.

Može biti kalibra 152 ili 155 mm, a domet je u zavisnosti od verzije od 19 do 30 kilometara. Ono što "krasnopolj" izdvaja od mnogih artiljerijskih sistema je i činjenica da može izuzetno precizno da pogađa i mete koje se kreću do 36 kilometara na čas, tako da ima i protivtenkovsku ulogu.

Krasnopolj je skup za masovno korišćenje, ali je „snajperskom“ preciznošću više puta dokazao svoju efikasnost.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Gojko

11.01.2021. 21:08

Treba naše haubice Gvozdike,čija je modernizacija u toku,povezati na sistem Krasnopolj,i da budu ubitačne kao one sirijske armije / njihova 25. divizija,poznatija kao jedinice Tigar, je opremljena Krasnopoljem /.ANNA News je prikazivala njihovo dejstvo u operaciji ofanzive na južni Idlib.