PUTINOVA ZAMISAO POSTAJE REALNOST: Rusi prave "laganu" verziju Sputnjika V, štitiće od virusa do četiri meseca

Novosti online

11. 01. 2021. u 11:30

ПУТИНОВА ЗАМИСАО ПОСТАЈЕ РЕАЛНОСТ: Руси праве лагану верзију Спутњика V, штитиће од вируса до четири месеца

Foto AP

MINISTARSTVO zdravlja Rusije izdalo je odobrenje centru "Gamaleja" za izvođenje kliničkih testiranja "lajt vakcine" protiv virusa korona.

- Cilj kliničkog testiranja: ocena bezbednosti, podnošljivost i imunogenost lekarskog preparata "Sputnjik Lajt" u sprečavanju infekcije koju izaziva kovid 19. Početak – 8. januara 2021. godine, kraj – 31. decembar 2021. godine - navodi se na sajtu Ministarstva zdravlja.

Kako se navodi, u istraživanju će učestvovati 150 dobrovoljaca. To će se vršiti u tri medicinske ustanove: Prvom medicinskom univerzitetu "Sečin", Naučno-istraživačkom centru "Eko-bezbednost" i Naučno-istraživačkom institutu za grip "Smorodinceva".

Podsetimo, "Sputnjik Lajt" je jedna komponenta vakcine "Sputnjik Ve" i štitiće od infekcije tri do četiri meseca.

Ranije je predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio da Rusija razmatra mogućnost stvaranja "lajt vakcine" u Centru "Gamaleja" sa efikasnošću od 85 odsto, koja bi mogla da se koristi za vakcinaciju desetina miliona Rusa odjednom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

the zika

30.01.2021. 02:27

a zatim stize sputnjik bez secera, koser i halal verzija kao i sputnjik zero i sputnjik diet sa nula kalorija. sputnjik stevija i sa ukusima banane, vanile i jagode se predvidjaju za za 2022.