DNEVNI REKORD NOVOZARAŽENIH: Vanredno stanje za region Tokio

Tanjug

06. 01. 2021. u 11:54

U JAPANU će proglasiti jednomesečno vanredno stanje za region Tokio, glavni grad i okolne prefekture.

ДНЕВНИ РЕКОРД НОВОЗАРАЖЕНИХ: Ванредно стање за регион Токио

Foto: AP

Ove mere su uvedene kako bi zaustavili rastući talas kovid 19, i ova mera trebalo bi da važi od subote do 7. februara, izvestila je danas japanska televizija Asahi TV, a preneo Rojters.

Japanski glavni grad zabeležio je juče rekordan broj dnevnih slučajeva koronavirusa, 1.591 u jednom danu, pa se vlada suočila sa sve većim pritiskom zdravstvenih stručnjaka i lokalnih vlasti da uvede strožiju meru vanrednog stanja za region Tokio, što se očekuje da bude danas.

Broj novih zaraza širom zemlje dostigao je 5.307, što je novi dnevni rekord prema podacima nacionalnog emitera NHK, A zabeleženih 1.591 slučaj u Tokiju je takođe najveći broj ikad.

Ministarstvo zdravlja održalo je juče sastanak stručnjaka za zarazne bolesti, drugi u poslednja dva dana. Oni su pozvali na oštrije i duže mere, dok japanski premijer Suga traži umereniji pristup kako ne bi naneo štetu ekonomiji.

-Čak i ako odmah preduzmemo snažne mere, biće teško spustiti region Tokija na epidemiološki nivo 3 do kraja januara- rekao je novinarima Takaji Vakita, šef Nacionalnog instituta za zarazne bolesti.

Bez novih mera, dnevne infekcije u Tokiju mogle bi se skoro utrostručiti, na 3.500 dnevno do februara i dostići 7.000 do marta, prema simulacijama naučnika sa Kjoto univerziteta, Hiroši Nišihure.

-Uredba o vanrednom stanju trebalo bi da traje najmanje dva meseca da bi se infekciju dovela do nivoa koji se može kontrolisati- rekao je on.

Ekonomisti upozoravaju na veliki pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) ako se ograničenja produže ili prošire, ali su rekli da bi to moglo biti neizbežno.

Tokio i tri okolne prefekture već su zatražili od stanovnika da se uzdrže od nebitnih i nehitnih izlazaka nakon 20 časova, od petka pa do kraja meseca, a restorani i barovi moraju biti zatvoreni do tog vremena,navodi agencija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili