IRAN NAPADA AMERIKU POSLE BAJDENOVE INAUGURACIJE? Bivši šef Mosada otkrio kako će izgledati udar!

Novosti online

05. 01. 2021. u 09:38

DVOJE bivših šefova Mosada i bivši šef Saveta za nacionalnu bezbednost tvrde da Iran do sada nije uspeo da se osveti za smrt Kasema Solejmanija i da će verovatno preduzeti neku akciju nakon inauguracije izabranog američkog predsednika Džoa Bajdena, navodi izveštaj "The Jerusalem Post".

ИРАН НАПАДА АМЕРИКУ ПОСЛЕ БАЈДЕНОВЕ ИНАУГУРАЦИЈЕ? Бивши шеф Мосада открио како ће изгледати удар!

Foto: Printskrin

Bivši direktor Mosada Šabtaj Šavit primetio je da je ubistvo vrhunskog nuklearnog naučnika Teherana Mohsena Fahrizadea u novembru bio "dvostruki udarac protiv iranske vojne aktivnosti na Bliskom istoku" i da trenutni komandant snaga "Kuds" Ismail Gani nije na istom nivou kao i njegov prethodnik. Šavit je primetio da "strpljenju Iranaca nema kraja":

- Moramo uzeti u obzir da će oni odgovoriti. Čekaće priliku da napadnu veoma važnu metu.

Bivši direktor Mosada, Dani Jatom, zauzvrat je sugerisao da se "Kuds" nije oporavio od Sulejmanijeve smrti i sumnja da će se ikada oporaviti.

Bivši šef Saveta za nacionalnu bezbednost i general-major Giora Eiland pretpostavlja da će se bilo akcija Teherana dogoditi tek nakon što Bajden preuzme dužnost.

- Neće zaboraviti da uzvrate. Možda tajming neće biti dok pregovaraju sa Amerikancima. Bilo bi glupo da izvrše napad tokom pregovora samo zato što imaju priliku. Ali oni su vrlo pametni ljudi, ne možete ih potceniti - rekao je on.

- Ova osveta mora imati najveći uticaj na neprijatelja i steći najveću podršku islamskog sveta - izjavio je on, a preneo "Mehr News".

Kako je u subotu izvestio "The Jerusalem Post", Izraelske odbrambene snage (IDF) pripremaju se za potencijalni napad Irana.

Iranski ministar spoljnih poslova Džavad Zarif ranije je tvitovao da "izraelski agenti-provokatori" pripremaju napad na SAD i upozorio odlazećeg američkog predsednika Donalda Trampa da bude "oprezan zbog moguće zamke" nakon što je predsednik SAD optužio Teheran da stoji iza raketnog napada na američku ambasadu u Bagdadu 20. decembra.

Dan uoči godišnjice Solejmanijeve smrti, Zarif je obećao da Teheran "neće mirovati" dok ljude koji su odgovorni za njegovo ubistvo ne izvede pred lice pravde.

Kao odgovor, Teheran je pokrenuo raketne napade na dve američke vojne baze u Iraku - bazu Ajn al-Asad i vazdušnu bazu Erbil - napade koji su potom doveli do traumatičnih problema kod 100 američkih vojnika.

Prošle nedelje je načelnik Generalštaba iranskih oružanih snaga general-major Mohamad Bakeri ponovio da ne postoji "datum isteka" za osvetu Sulejmanijevim ubicama, rekavši da je američko povlačenje sa Bliskog istoka neizbežno.

Dana 3. januara 2020. godine, na generala Islamske revolucionarne garde (IRGC), Kasema Sulejmanija, komandanta snaga "Kuds", izvršen je atentat u američkom udaru dronom dok je njegov automobil napuštao Međunarodni aerodrom u Bagdadu, što je potez koji je direktno odobrio odlazeći američki predsednik Donald Tramp.

(Sputnik International)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije