PENTAGON NA LEDU - VOJNI BUDŽET KAO "TALAC" Bajden: Tramp mi ometa prstup podceima o nacionalnoj bezbednosti.

D.SAVIĆ

29. 12. 2020. u 18:41

POSLEDNjIH 60 godina se u SAD ne pamti da je izglasavanje vojnog budžeta bilo pod tolikim znakom pitanja kao ove godine.

ПЕНТАГОН НА ЛЕДУ - ВОЈНИ БУЏЕТ КАО ТАЛАЦ Бајден: Трамп ми омета прступ подцеима о националној безбедности.

Foto: Tanjug/AP

Otkako je republikanski predsednik Donald Tramp stavio veto na zakon o finansiranju Pentagona, a većinski demokratski Predstavnički dom Kongresa odgovorio preglasavanjem te zabrane, sve oči su uprte u Senat. Od toga da li će dve trećine, većinski republikanskih, senatora glasati u skladu sa Trampovim vetom, ili protiv njega, zavisi da li će 740 milijardi dolara vredan vojni budžet biti usvojen, ili vraćen na ponovno pregovaranje.

Nacrt zakona vojnog budžeta SAD je usvojen velikom većinom u oba doma Kongresa, ali iznenadna komplikacija je nastala kada je Tramp, nezadovoljan odredbama u vezi sa društvenih mreža da "cenzurišu", kao i menjanjem naziva baza, stavio veto. Deo republikanaca u Predstavničkom domu se priklono demokratama u odluci da glasa protiv Trampovog veta, ali ostalo je otvoreno pitanje da li će se, uoči januarskih izbora za kontrolu Senata, na to odvažiti i njihove partijske kolege u Senatu.

U međuvremenu je i izabrani predsednik SAD Džo Bajden, koga Tramp inače kritikuje da je pokrao izbore, optužio aktuelnog šefa Bele kuće da ne dobija sve potrebne informacije od odlazeće administracije u ključnim oblastima nacionalne bezbednosti. Bajden tvrdi da je njegov tim suočen sa opstrukcijama političkog rukovodstva Sekretarijata za odbranu, Pentagona i Kancelarije za upravljanje i budžet.

- Istina je da su mnoge agencije ključne za našu bezbednost pretrpele ogromnu štetu. Izgubile su osoblje, kapacitete i moral - ocenio je Bajden.

Zbog Trampovog osporavanja legalnosti izbora susreti članova Bajdenovog tranzicionog tima sa članovima administracije u okviru procesa predaje vlasti počeli su tek krajem novembra. Tramp, koji i dalje odbija da prizna izborni poraz, prihvatio je početak tranzicije 23. novembra.

U procesu potvrde izborne pobede Bajdena ostalo je još da se Kongres 6. januara 2021. izjasni o rezultatima glasanja Elektorskog koledža. A upravo je Senat mesto gde se očekuju glavne primedbe na legalnost američkih predsedničkih izbora.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a