POČETAK PRED KAMERAMA: Evropska unija krenula u koordinisanu kampanju vakcinacije protiv korone

Goran Čvorović - stalni dopisnik iz Pariza

27. 12. 2020. u 23:22

POČELO je! Na teritoriji EU u nedelju je počela koordinisana kampanja vakcinisanja protiv virusa korona.

ПОЧЕТАК ПРЕД КАМЕРАМА: Европска унија кренула у координисану кампању вакцинације против короне

Foto Tanjug-AP

Ovo cepljenje, koje je obuhvatilo veoma mali broj ljudi, ima veliko simbolično značenje: nedelja je u Uniji zvanično prestavljala dan "D" u borbi protiv opakog virusa. Prvi put EU na ovaj način vodi zajedničku zdravstenu politiku. Pre EU, već su u Evropi vakcinisani građani u Velikoj Britaniji, Švajcarskoj i Srbiji.

Najveći broj zemalja EU odlučio se da cepljenje započne u nedelju, neke će startovati u sledeća dva dana, dok se Nemačkoj, Mađarskoj i Slovačkoj žurilo, pa su poranile dan u odnosu na zvanični kalendar, pelcovanjem još u subotu.

U Nemačkoj, prva je vakcinisana Edit Kvoizala (101), žiteljka doma za stare u regionu Saksonija Anhalt na istoku zemlje. U Mađarskoj, cepivo je primila lekar Arijen Kertes u Budimpešti, a u Slovačkoj infektolog Vladimir Krčmeri u Nitri.

U nedelju je, na dan zvaničnog početka kampanje, u Španiji vakcinisana žiteljka staračkog doma Araseli Rozario Idalgo Sančez (96) koja je uz osmeh saopštila da ništa nije osetila. U Češkoj, vakcinu je prvi primio premijer Andrej Babiš, a u Francuskoj stanovnica doma za stare u Sevranu, izvesna Moriset (78), koja je na taj način, uz aplauz prisutnih medicinskih radnika, ušla u istoriju...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri