RUSI PRAVE VELIKU BAZU U AFRICI: Kremlj širi svoj uticaj, evo čemu će služiti logistički centar

Novosti online

27. 12. 2020. u 19:16

LOGISTIČKI centar ruske mornarice u Sudanu neće biti usmeren protiv drugih zemalja, izjavio je zamenik ministra odbrane Rusije Aleksandar Fomin.

РУСИ ПРАВЕ ВЕЛИКУ БАЗУ У АФРИЦИ: Кремљ шири свој утицај, ево чему ће служити логистички центар

Foto: EPA

- U planu je izgradnja objekata za ratnu mornaricu van teritorije Rusije, oni su usmereni na obezbeđivanje i realizaciju nacionalnih interesa Rusije na svetskom okeanu i ne podrazumevaju agresiju ni protiv koje države - rekao je Fomin u intervjuu za „Rosijsku gazetu“.  

- Smatramo da stvaranje logističkog centra na teritoriji Republike Sudan odgovara ciljevima održavanja mira i stabilnosti u regionu - objasnio je Fomin.

Prema njegovim rečima, vojna ministarstva dveju država dugo su usaglašavala mesto, rokove i uslove za postavljanje centra. On se formira „na osnovu obostrane želje Rusije i Sudana da razvijaju vojnu saradnju usmerenu na jačanje odbrambenih sposobnosti Ruske Federacije i Republike Sudan“.

Fomin je precizirao da je Rusija zainteresovana za vojno prisustvo u regionu za borbu protiv terorizma, piraterije, krijumčarenja oružja, narkotika, trgovine robovima, kao i za osiguranje bezbedne komercijalne plovidbe.

Istovremeno, zamenik ministra je istakao da će otvaranje ruskog centra u Sudanu stvoriti uslove za bezbedne pomorske aktivnosti ne samo za Rusiju, već i za druge zemlje.

Početkom novembra objavljeno je da Rusija planira da formira u Sudanu logistički centar za svoju Vojno-pomorsku flotu.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)