REVOLUCIONARNO OTKRIĆE: Počela ispitivanja novog leka koji blokira razvoj kovida

Tanjug

25. 12. 2020. u 21:00

BRITANSKI naučnici počeli su sa kliničkim ispitivanjima novog leka protiv kovida-19 baziranog na antitelima, koji su razvili Univerzitetski koledž londonskih bolnica, trast Nacionalne zdravstvene službe (UCLH), i kompanija AstraZeneka.

РЕВОЛУЦИОНАРНО ОТКРИЋЕ: Почела испитивања новог лека који блокира развој ковида

Foto: Depositphotos

Lek bi mogao da spreči da osoba koja je bila izložena korona virusu razvije bolest izazvanu njime, a imunitet bi mogao da traje između šest i 12 meseci, prenosi Gardijan.

Novi lek mogao bi da obezbedi trenutni razvoj imuniteta na kovid-19 i da se koristi kao hitna terapija kod bolničkih pacijenata i korisnika domova za negu stare.

Lek bi bio podesan i za korišćenje među članovima domaćinstva u kojima je jedan član zaražen korona virusom, kako bi se sprečilo da se i ostali razbole, ali i među studentima, kod kojih se kovid-19 brzo širi.

Tim naučnika se nada da će ispitivanja pokazati da lek pruža zaštitu od kovida-19 između šest i 12 meseci. Lek treba da se primi osam dana od trenutka izloženosti virusu.

Smatra se da bi lek mogao da bude dostupan u martu ili aprilu, ukoliko dobije dozvolu za upotrebu nakon razmatranja rezultata ispitivanja.

U ispitivanju učestvuju ULĆ, nekoliko drugih bolnica u Velikoj Britaniji i mreža od preko sto institucija širom sveta.

ULĆ je ovog meseca postao prvo mesto na svetu u kojem se sprovodi kontrolisano ispitivanje leka, u kojem dobrovoljci primaju i placebo.

Dr Katrin Hulahan virusolog UCLH-a navodi da je do danas lek primilo deset dobrovoljaca - osoblja, studenata i drugih, koji su bili izloženi virusu kod kuće, u bolnicama ili na fakultetima. Ona i njene kolege će pratiti učesnike ispitivanja kako bi utvrdili ko je od njih razvio kovid-19.

UCLH će u odvojenom ispitivanju istražiti da li bi lek takođe mogao da zaštiti ljude sa kompromitovanim imunim sistemom, kao što su, na primer, onkološki pacijenti koji primaju hemoterapiju ili osobe zaražene HIV-om.

Naučnici tvrde da bi novi lek mogao znatno da smanji smrtnost od posledica kovida-19.

Lek sadrži kombinaciju monoklonalnih antitela pod nazivom AZD7442, koja su proizvedena u laboratoriji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

ITALIJA U ŠOKU: Evo zbog koga je Janik Siner ostavio devojku (FOTO)