RUSKI BOMBARDER BUDUĆNOSTI DOBIJA POBOLJŠANJA: Novi motor za PAK DA, u vazduhu će biti čak 30 sati! (VIDEO)

Novosti online

24. 12. 2020. u 07:19

PRVI prototip motora za strateški ruski bombarder PAK DA, nazvan „Proizvod RF“, sastavlja se u preduzeću „ODK-Kuznjecov (deo Ujedinjene korporacije za motore „Rosteh“), saopštio je zamenik generalnog direktora Aleksej Soboljev.

РУСКИ БОМБАРДЕР БУДУЋНОСТИ ДОБИЈА ПОБОЉШАЊА: Нови мотор за ПАК ДА, у ваздуху ће бити чак 30 сати! (ВИДЕО)

Foto: Printscreen

- Prvi motor je već napravljen, sada se montira i biće spreman za testiranje početkom sledeće godine - rekao je Soboljev.

Kako navodi, motor je rezultat opsežne saradnje gotovo svih preduzeća koja pripadaju preduzeću „Kuznjecov“.

- Ova saradnja nam je omogućila da u kratkom roku završimo projekat. Dokumentacija je završena, a paralelno s tim, proizvod je dizajniran u potpunosti digitalno, što nam je omogućilo da brzo pokrenemo proizvodnju prvog prototipa - rekao je i dodao da će sledeće godine za ispitivanje biti proizvedeno još nekoliko motora.

Generalni projektant preduzeća Pavel Čupin je izjavio da se ispitivanja perspektivnog motora mogu odvijati i u sklopu leteće laboratorije.

- Što se tiče leteće laboratorije, regulatorna dokumentacija podrazumeva ispitivanje motora i u letećoj laboratoriji i na posebnim štandovima - termičkoj komori pod pritiskom koja reprodukuje visinske uslove - izjavio je Čupin.

Perspektivni vazduhoplovni kompleks velikog dometa (PAK DA) šeste generacije trebalo bi da bude pušten u upotrebu do 2027. godine.

Prema rečima zamenika ministra odbrane Rusije Alekseja Krivoručka, trebalo bi da zameni avion velikog dometa Tu-95 u vazduhoplovnim snagama. Planira se izgradnja novog bombardera pomoću stelt tehnologije. Očekuje se da će glavni i rezervni elektronski sistem motora omogućiti da avion leti do 30 sati.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!